Λουκουμάδες σιροπιαστοί νηστίσιμοι

Λουκουμάδες σαν αφρός, με μια λεπτή και τραγανή κρούστα, τους βουτάμε σε σιρόπι, ίσα να τραβήξουν γλύκα και άρωμα, πριν τους σερβίρουμε με έξτρα μέλι και κανέλα.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι λουκουμάδες είναι νηστίσιμοι, αλλά υπάρχουν και συνταγές με αυγά και γάλα. Εδώ φτιάχνουμε έναν νηστίσιμο, απλό αλλά «έμπειρο» χυλό, με δύο είδη αλευριού, ο οποίος αφήνεται να ξεκουραστεί αρκετή ώρα, πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα στο ψυγείο. Όταν τους δαγκώνεις, νιώθεις το «κλατς» καθώς σπάει η κρούστα και ξεχύνεται το σιρόπι στο στόμα.

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το σιρόπι

  •  600 γρ. ζάχαρη
  •  420 ml νερό
  •  70 γρ. μέλι
  •  2 ξύλα κανέλας
  •  1/2 λεμόνι
  •  100 ml ροδόνερο

Για τη ζύμη

  •  300 γρ. αλεύρι σκληρό
  •  200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  500 ml νερό χλιαρό (στους 30-35°C, γιατί πιο ζεστό καταστρέφει τη μαγιά)
  •  20 γρ. μαγιά νωπή
  •  25 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  45 ml ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού ξίδι
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί με λίγη από τη ζάχαρη
  •  ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  •  μέλι και κανέλα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε τους λουκουμάδες σιροπιαστούς σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το ροδόνερο για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
  2. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι και προσθέτουμε το ροδόνερο.
  3. Bάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε τα δύο άλευρα και τη μαστίχα και ανακατεύουμε ξανά με ένα σύρμα.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα να φουσκώσει.
  5. Έπειτα, το μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 2-2 1⁄2 ώρες μέχρι να παγώσει καλά η ζύμη και να σφίξει ελαφρά.
  6. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  7. Το λάδι θα πρέπει να είναι περίπου στους 170- 180°C, δηλαδή να έχει κάψει τόσο όσο για να τηγανίσουμε πατάτες.
  8. Με ένα βρεγμένο κουτάλι ή με βρεγμένα χέρια παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και τη ρίχνουμε μέσα στο καυτό ηλιέλαιο σχηματίζοντας μπαλάκια.
  9. Προσθέτουμε κι άλλους 7-8 λουκουμάδες, ανάλογα με το πόσους χωράει η κατσαρόλα μας, χωρίς να στριμώχνονται.
  10. Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά ανά τακτά διαστήματα για να πάρουν οι λουκουμάδες ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα (θέλουν περίπου 3-4 λεπτά).
  11. Τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αδειάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν το λάδι.
  12. Όσο είναι ακόμη καυτοί οι λουκουμάδες, τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξουν για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
  13. Έπειτα, τους βγάζουμε και τους σερβίρουμε σε πιατέλα.
  14. Περιχύνουμε με έξτρα μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT