15′ προετοιμασία
35′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το φακόρυζο με χωριάτικα λουκάνικα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μαζί τις φακές με το ρύζι και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε 900 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
- Μόλις το υγρό πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά με μισάνοιχτη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, παρά μόνο στο λίπος που θα βγάλουν.
- Μοιράζουμε σε πιάτα το φακόρυζο και από πάνω βάζουμε τα λουκάνικα. Ραντίζουμε με όσο χυμό λεμονιού θέλουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.