6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά

6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά

Στα ταξίδια μας στο Άγιον Όρος και στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά μάθαμε να τα φτιάχνουμε τούτα τα φαγητά, όλα με όσπρια, που δεν τα τρώμε μόνο όταν νηστεύουμε.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νιώθεις βουτώντας το κουτάλι σου στα σιγομαγειρεμένα, μελωμένα ρεβύθια, που μοσχοβολάνε δεντρολίβανο. Με τόσο απλά υλικά, όπως τα όσπρια, με λίγα χόρτα, μπαχαρικά και ελαιόλαδο, με το τίποτα σχεδόν, γίνεται ένα φαγητό θαυμάσιο, με γεύση και μυρωδιές που σου μένουν στο μυαλό. Λιτή είναι η δίαιτα των μοναχών. Είναι όμως και θρεπτική, ουσιαστική. Και βαθιά νόστιμη. Τα μπαχαρικά δεν τα φείδεται – το κλασικό πιπέρι, το κόκκινο, γλυκό και καυτερό, η κανέλα, το κύμινο δίνουν συχνά το «παρών». Ούτε τα μυριστικά. Ρίγανες, άνηθους, δυόσμους… Οι μάγειρες στα μοναστήρια αγωνίζονται να ευχαριστήσουν όλους όσους θα καθίσουν στο τραπέζι χωρίς να φτιάξουν κάτι άτονο ή αδιάφορο.

6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά-1
Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στο λάδι, στα χόρτα, στα όσπρια, στα οποία εστιάζουμε εδώ, και στα θαλασσινλα / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά-2
Ο μοναχός Στέφανος με τους ταμίες στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά/ Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Το είδαμε στα ταξίδια μας στο Άγιον Όρος, το είδαμε και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά όπου οι άγιοι πατέρες μαγειρεύουν μαζί με τους Βεδουίνους: η μοναστηριακή κουζίνα είναι ένα χωνευτήρι. Όσοι αναλαμβάνουν τα τηγάνια και τις κατσαρόλες που κοχλάζουν πάνω από τις ξυλοφωτιές μαγειρεύουν με τα υλικά του τόπου τριγύρω, και βάζουν και κάτι, ένα λιθαράκι από τα μέρη στα οποία μεγάλωσαν ή έζησαν. Κι όλες αυτές οι γεύσεις έρχονται να κουμπώσουν στην ευρύτερη παράδοση του μοναστηριού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα κράμα με πολλές αναφορές και ιστορία μακρά. Έτσι, από το ταξίδι του Γαστρονόμου στο Σινά σας έχουμε μαζί συνταγή για τα ταμίε ή ταμίες (ta’ameya), όπως λένε τα φαλάφελ από φούλια οι μοναχοί. Εμείς τα φτιάχνουμε και στην Αθήνα, με τα δικά μας ξερά κουκιά, κι ας είναι μεγαλύτερα. Και γίνονται το ίδιο τραγανά και πεντανόστιμα. Και γίγαντες στον φούρνο με τον τρόπο που μας έμαθε ο μοναχός Επιφάνιος φτιάχνουμε, και μπαρμπουνοφάσουλα με πελτέ, και φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα, κοκκινωπά – έχουν μπόλικο γλυκό κόκκινο πιπέρι.

Δείτε εδώ 6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια που αξίζει να δοκιμάσετε

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT