Χοιρινό ψητό με κρέμα από δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή και τζίντζερ

Χοιρινό ψητό με κρέμα από δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή και τζίντζερ

Το ψητό χοιρινό είναι πάντα ευπρόσδεκτο σε ένα τραπέζι. Εδώ το κάνουμε ρολό, γεμιστό με μια πλούσια κρέμα με δαμάσκηνα και εσπεριδοειδή. Με ένα αφράτο πιλάφι στο πλάι του είναι χάρμα.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψητό χοιρινό είναι πάντα ευπρόσδεκτο σε ένα τραπέζι. Εδώ το κάνουμε ρολό, γεμιστό με μια πλούσια κρέμα με δαμάσκηνα και εσπεριδοειδή. Με ένα αφράτο πιλάφι στο πλάι του είναι χάρμα.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  2 1⁄2 κιλά χοιρινό κόντρα, χωρίς κόκαλο, ανοιγμένο για ρολό (ζητάμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας να το ετοιμάσει)
  •  20 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
  •  χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  40 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  •  2 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο σε τηγάνι
  •  150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
  •  1 σκελίδα σκόρδου
  •  1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  •  80 ml βαλσαμικό ξίδι
  •  50 ml ελαιόλαδο + λίγο για το άλειμμα
  •  αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ψητό χοιρινό με κρέμα από δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή και τζίντζερ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  2. Απλώνουμε το κρέας στην επιφάνεια εργασίας και το πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και από τις δύο πλευρές.
  3. Σε έναν πολυκόφτη πολτοποιούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Αλείφουμε με την κρέμα την επάνω επιφάνεια του χοιρινού και το τυλίγουμε σε ρολό. Το χαράσουμε ελαφρά χιαστί, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το δένουμε σε πυκνά διαστήματα με σπάγκο μαγειρικής.
  4. Το βάζουμε στη σχάρα του φούρνου και από κάτω βάζουμε ένα ταψί με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό. Ψήνουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει. Για να είμαστε απολύτως σίγουροι για το ψήσιμο, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος που θα βυθίσουμε στο ψαχνό: πρέπει να δείξει 68°-70°C.
  5. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
  6. Αφαιρούμε τον σπάγκο, κόβουμε το ρολό σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε μαζί με ψητά λαχανικά, πατάτες φούρνου ή ένα αφράτο πιλάφι με ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT