Τραγανοί, ιδιαίτερα αρωματικοί, αυτοί οι ρεβυθοκεφτέδες γίνονται πολύ ωραίοι. Ιδιαίτερα αν τους συνοδεύσεις με τη σάλτσα ταχινιού με λεμόνι και πορτοκάλι που προτείνει η σεφ.
Υλικά
Μερίδες: 4-5 ως μεζές
Για τα φαλάφελ
- 1 φλιτζ. τσαγιού ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 1 ξερό μικρό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
- τα φύλλα από 4 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα + 5 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ταχινιού
- 50 γρ. ταχίνι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή όσο μας αρέσει)
Διαδικασία
Σάλτσα ταχινιού
- Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα ταχινιού σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν.
Ρεβυθοκεφτέδες
- Για να φτιάξουμε τους ρεβυθοκεφτέδες, στραγγίζουμε τα ρεβύθια, τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, 1 κουτ. σούπας νερό, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, τα μυρωδικά, το κύμινο και αλατοπίπερο.
- Τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σφίξει και να πλάθεται.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Παίρνουμε κάθε φορά από 1 κουτ. σούπας μείγμα και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, ελαφρώς πεπλατυσμένα.
- Τηγανίζουμε λίγα κάθε φορά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε με αραβικές πίτες και τη σάλτσα ταχινιού, την οποία βάζουμε σε ξεχωριστό μπολ.
Πηγή: Γαστρονόμος