Στην Ήπειρο «λάχανα» λένε τα χόρτα – εξου και τη χορτόπιτα τη λένε λαχανόπιτα. Το φαγητό αυτό, λοιπόν, είναι φασόλια με ανάμεικτα ανοιξιάτικα λαχανικά και χόρτα.Ο συνδυασμός των δύο είναι πρωτότυπος και αναπάντεχα νόστιμος.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 250 γρ. φασόλια μέτρια λευκά (μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό πράσο, λεπτοκομμένο
- 1 πατάτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 κιλό χόρτα εποχής (σέσκουλα, ραδίκια, ζοχοί κ.ά.), καθαρισμένα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα φασόλια με τα λάχανα – ηπειρώτικη οσπριάδα με χόρτα εποχής και λαχανικά σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια και νερό που να τα καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξαναρίχνουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, τη δάφνη και το θυμάρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια, αλλά κρατάμε στην άκρη το ζουμί στο οποί- ο τα βράσαμε.
- Παίρνουμε 2-3 κουτ. σούπας από τα βρασμένα φασόλια και τα λιώνουμε στον πολυκόφτη.
- Τα κρατάμε στην άκρη για να «δέσουμε» το φαγητό στο τέλος.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο για περίπου 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο, το σέλερι και τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τόσο ζουμί από τα φασόλια ώστε να καλύψουμε τα λαχανικά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα χόρτα και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα βρασμένα φασόλια, τα πολτοποιημένα και τόσο ζωμό από αυτόν που κρατήσαμε στην άκρη ώστε να αποκτήσει το φαγητό την πυκνότητα που επιθυμούμε.
- Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Πηγή: Γαστρονόμος