Προσοχή, όλο το ολιγόλεπτο μαγείρεμα πρέπει να γίνει σε δυνατή φωτιά, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και οι σουπιές «βράσουν» και σκληρύνουν. Δώστε σημασία και στο ότι τα πρώτα λεπτά δεν ανακατεύουμε τις σουπιές στο λάδι, για τον ίδιο λόγο.
30′ προετοιμασία
10′ τηγάνισμα
Σύνολο: 40′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την τηγανιά με σουπιές και το μελάνι τους ξεκινάμε και σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα το μελάνι της σουπιάς και τον χυμό λεμονιών και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει, και απλώνουμε όσο γίνεται σε μονή στρώση τις σουπιές.
- Δεν ανακατεύουμε για 1 λεπτό, για να μη βγάλουν οι σουπιές τα υγρά τους, πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και «βράσουν».
- Μετά το 1 λεπτό, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά το πολύ.
- Ρίχνουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε για να σκορπίσει στο λάδι το άρωμά της και σβήνουμε με το μείγμα μελανιού-λεμονιού.
- Ανακατεύουμε καλά για να χρωματιστούν οι σουπιές και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε σε πιάτα, κατά προτίμηση λευκά, και ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
- Συνοδεύουμε με λευκό ψωμί και καλό τσίπουρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.