40′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 15′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55′
Υλικά
Τεμάχια: 1
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το πολίτικο τσουρέκι, ξεκινάμε ανακατεύοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά, το μαχλέπι, τη μαστίχα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αυγό.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10-15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί, σε ζεστό σημείο, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο μπαστούνι μήκους 20 εκ. και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
- Βάζουμε το τσουρέκι σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30- 40 λεπτά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.