Τσουρέκι πολίτικο

Ωραίες οι παραλλαγές αλλά σαν το κλασικό, πολίτικο τσουρέκι δεν έχει!

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

40′ προετοιμασία

1 ώρα ψήσιμο

1 ώρα και 15′ αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες και 55′

Υλικά

Τεμάχια: 1

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το πολίτικο τσουρέκι, ξεκινάμε ανακατεύοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά, το μαχλέπι, τη μαστίχα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αυγό.
  3. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10-15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί, σε ζεστό σημείο, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
  5. Λαδώνουμε τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία.
  6. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο μπαστούνι μήκους 20 εκ. και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
  7. Βάζουμε το τσουρέκι σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  8. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30- 40 λεπτά.
  9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Πηγή: Γαστρονόμος

 
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT