Κεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσα

Έμπνευση για το πιάτο αυτό στάθηκε ένα αγαπημένο και πολύ διαδεδομένο εβρίτικο φαγητό, τα πράσα με ντόπια λουκάνικα, μόνο που εδώ τη θέση των λουκάνικων παίρνουν οι κεφτέδες.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτό το φαγητό που ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης και ο Παναγιώτης Σιαφάκας μαγείρεψαν σε μια υπαίθρια κουζίνα για το πασχαλινό τραπέζι που στήσαμε στο Δέλτα του Έβρου, τα πράσα, με το πράσινο μέρος τους να αξιοποιείται στο έπακρο, βγάζουν με το ψήσιμο όλη τη γλύκα τους και μελώνουν θαυμάσια σε έναν τέλεια ταιριαστό συνδυασμό με το κρέας.

Κεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσα-1

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  •  1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  240 γρ. ψίχα από ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, μουσκεμένη για 2-3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένη
  •  2 αυγά
  •  10 γρ. αλάτι + λίγο επιπλέον, για το ταψί
  •  2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  •  4 μεγάλα πράσα (μαζί με το γερό πράσινο μέρος), κομμένα σε 3-4 κομμάτια
  •  χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για τους κεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το στυμμένο ψωμί, τα αυγά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και πολύ αφράτο.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο από 5 ώρες έως 1 βράδυ, ώστε να αναμειχθούν στο μέγιστο οι γεύσεις και τα αρώματα.
  4. Πλάθουμε μεγάλους, μπαμπάτσικους κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Λαδώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί και αραδιάζουμε εκεί τους κεφτέδες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα κομμένα πράσα.
  7. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  8. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες.
  9. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ραντίζουμε τα υλικά με τον χυμό λεμονιού και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία οι κεφτέδες αλλά και τα πράσα, ώστε να δείχνουν ελαφρά καψαλισμένα. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT