Κοκορέτσι: ο πιο ωραίος μεζές του Πάσχα σε 6 παραλλαγές

Κοκορέτσι: ο πιο ωραίος μεζές του Πάσχα σε 6 παραλλαγές

Σουβλιστό, φουρνιστό, με ψαχνό αντί για συκώτι, αλλά και σε δύο ακόμη πιο ασυνήθιστες συνταγές, είναι το καλύτερο τσιμπολόγημα μέχρι να ψηθεί το αρνί.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ροδοκοκκινίζει, πιάνει να ξεροψήνεται σε σημεία κι αρχίζει να σου σπάει τη μύτη, ξέρεις ότι με το που θα το κόψεις και θα το βάλεις σε μια πιατελίτσα, θα γίνει μάχη. Το κοκορέτσι, αυτή η θαυμάσια λιχουδιά που αξιοποιεί σοφά δευτερεύοντα κομμάτια του αρνιού, είναι από τους πιο μερακλίδικους μεζέδες του πασχαλινού τραπεζιού. Θέλει το χρόνο του, αλλά τον αξίζει και με το παραπάνω. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να περάσετε συκώτι, καρδιά, πνευμόνι και γλυκάδια στο σουβλί και να το τυλίξετε με τη μπόλια, που αν είναι λεπτή κι αραχνοΰφαντη, σαν δαντέλα (εδώ θα χρειαστεί να ζητήσετε τη συμβολή του κρεοπώλη σας), πέρα από το ότι θα κρατήσει το εσωτερικό ζουμερό, θα λιώσει με το ψήσιμο και θα το κάνει το αγαπημένο έδεσμα ακόμη πιο νόστιμο. Τα αντεράκια μόνο θέλουν λίγη παραπάνω προσοχή.

Παρακάτω θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να το φτιάξετε: τα απαραίτητα για τη μαρινάδα, πώς να περάσετε τα κομμάτια στη σούβλα ούτως ώστε το λίπος να κατανεμηθεί ομοιόμορφα, πώς να τοποθετήσετε τα κομμάτια της μπόλιας προσεκτικά, να μη σκιστούν, πώς να πλύνετε τα αντεράκια, πώς να το τυλίξετε και να τα στερεώσετε με προσοχή ούτως ώστε να μη λυθεί όταν γυρίζει. Κι αν δεν στήσετε θράκα στη βεράντα ή στην αυλή, μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ ωραία παραλλαγή στην κουζίνα σας, ιδανική και για όσους δεν αγαπούν το συκώτι, μια που το αντικαθιστά με αρνίσιο ψαχνό, μπούτι και σπάλα – αφού το φασκιώσετε και το βάλετε στο φούρνο, σε καμιά ωρίτσα θα έχει ψηθεί.

Άλλη ωραία ιδέα, εύκολη και γρήγορη, είναι το κοκορέτσι-τηγανιά. Εδώ τα εντεράκια θα τα κόψετε σε κομμάτια και τη συκωταριά σε μπουκιές και θα τα τα βάλετε με ρίγανη, φρέσκια ή ξερή, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι στο τηγάνι. Όσο για την τέταρτη πρόταση, της τερίνας, είναι ένας πιο ασυνήθιστος τρόπος για να απολαύσετε τον παραδοσιακό πασχαλινό μεζέ. Σ’ αυτή την περίπτωση συκώτι, αντεράκια και μπόλια συνδυάζονται με τρόπο διαφορετικό. Με άλλη υφή, αλλά γνώριμη, οικεία γεύση, βάζουν μια ιδιαίτερη πινελιά στο τραπέζι της γιορτής.

Δείτε εδώ 6 συνταγές για κοκορέτσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT