Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο στη λαδόκολλα μέχρι κατσικάκι φρικασέ

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο στη λαδόκολλα μέχρι κατσικάκι φρικασέ

Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας.

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί .

Για την εβδομάδα 13 -19/5 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: ζυμαρικά με φέτα, ελιές και ρίγανη, κοτόπουλο στη λαδόκολλα, πλούσια φασολάδα με χόρτα εποχής αλλά και χόρτα τσιγαριαστά με αυγά μελάτα,  μυρωδάτες σουπιές, ψάρι με μανέστρα και αρωματικό φρικασέ με κατσικάκι.

Δευτέρα – Ζυμαρικά με πέστο φέτας, ελιές και ρίγανη

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο στη λαδόκολλα μέχρι κατσικάκι φρικασέ-1
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Επιλέγουμε ζυμαρικά της αρεσκείας μας και τα ανακατεύουμε με μια μυρωδάτη σάλτσα φέτας με ελιές και ρίγανη. Θα είναι έτοιμη μέσα σε 15 λεπτά και θα την συνοδέψουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με δυόσμο και ντοματίνια.

Τρίτη – Αρωματικό κοτόπουλο στη λαδόκολλα

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο στη λαδόκολλα μέχρι κατσικάκι φρικασέ-2
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Ανακατεύουμε το κοτόπουλο με πιπεριές Φλωρίνης, ξερό κρεμμύδι, ντοματίνια, ρίγανη, ελαιόλαδο και πάπρικα και τα τυλίγουμε καλά σε λαδόκολλα. Αυτό ήταν! Δεν λερώνουμε σκεύη, δεν χάνουμε χρόνο στη διαδικασία, απλά φουρνίζουμε και περιμένουμε να γίνει. Το αποτέλεσμα είναι ένα μυρωδάτο, ζουμερό και απίθανα νόστιμο κοτόπουλο.  Το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή ένα αφράτο ρύζι, μια σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι, ελαιόλαδο και δυόσμο και με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

Τετάρτη – Χόρτα τσιγαριαστά με αυγά

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο στη λαδόκολλα μέχρι κατσικάκι φρικασέ-3
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Προμηθευόμαστε από τη λαϊκή αγορά τα αγαπημένα μας χόρτα, που άλλωστε υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία αυτή την εποχή, και ετοιμάζουμε το πιο μυρωδάτο φαγητό: Χόρτα τσιγαριαστά με αυγά. Προτιμάμε τα αυγά να τα κάνουμε μελάτα ώστε σπάζοντάς τα ο κρόκος να σχηματίσει την πιο γευστική σάλτσα για τα χόρτα μας. Συνοδεύουμε οπωσδήποτε με φέτα και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Πέμπτη – Σουπιές με ντομάτα, άνηθο και δυόσμο

Σουπιές με ντομάτα, άνηθο και δυόσμο
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Σουπιές, ντομάτα, μπόλικα φρέσκα μυρωδικά και ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα υπέροχα μελωμένο και αρωματικό μαγειρευτό. Συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι, μια σαλάτα με βραστά χόρτα και λαδολέμονο και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Παρασκευή – Φασόλια με τα λάχανα: ηπειρώτικη οσπριάδα με χόρτα εποχής και λαχανικά

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο στη λαδόκολλα μέχρι κατσικάκι φρικασέ-4
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε μια μυρωδάτη ανοιξιάτικη συνταγή: Φασόλια με χόρτα! Σέσκουλα, ραδίκια, ζοχοί και όποιο άλλο χορταρικό μας αρέσει συμμαγειρεύονται μαζί με καλομουλιασμένα φασόλια και μπόλικα μυρωδικά για μια πηχτή και καλοχυλωμένη φασολάδα. Ζεστό προζυμένιο ψωμί αλειμμένο με μαλακή φέτα, πασπαλισμένο με ρίγανη και ελιές θρούμπες συνοδεύουν ιδανικά τα φασόλια μας.

Σάββατο – Φέτες ψαριού στον φούρνο με μανέστρα

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο στη λαδόκολλα μέχρι κατσικάκι φρικασέ-5
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Φέτες ζουμερού ψαριού της αρεσκείας μας, μαζί με κριθαράκι, πελτέ, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και μπόλικη ρίγανη. Με αυτά τα 6 απλά υλικά ετοιμάζουμε ένα μοναδικό, μελωμένο φουρνιστό, ακολουθώντας τη συνταγή της αείμνηστης Εύης Βουτσινά. Συνοδεύουμε με πράσινη δροσερή σαλάτα με ντοματίνια και πράσινες ελιές και τραγανά κρίθινα παξιμαδάκια.

Κυριακή – Κατσικάκι φρικασέ με πολλά μυρωδικά και εποχικά χόρτα

Κατσικάκι φρικασέ με πολλά μυρωδικά και εποχικά χόρτα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Όλη η Άνοιξη σε ένα μοναδικό κυριακάτικο πιάτο! Σπανάκια, σέσκουλα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλια, λάπαθα, φρέσκα μυρωδικά μαζί με τρυφερό κατσίκι και ωραία δεμένο αυγολέμονο για το απόλυτο φρικασέ. Συνοδέψτε το με μια πιατέλα πατάτες τηγανητές, πασπαλισμένες με θρυμματισμένη πικάντικη φέτα και ένα μπολ με ντοματίνια και ελιές θρούμπες και οπωσδήποτε ζεστό ψωμί της αρεσκείας σας.

Ζητήσατε γλυκό; – Κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα και φράουλες

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο στη λαδόκολλα μέχρι κατσικάκι φρικασέ-6
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Έχει φράουλες, σοκολάτα, αμύγδαλα και δεν έχει γλουτένη! Ένα απίθανο, ζουμερό κέικ, με το αγαπημένο φρούτο της εποχής, τις ζουμερές και μυρωδάτες φράουλες, ιδανικό για όλους αλλά και για όσους δεν καταναλώνουν γλουτένη. Το πιο μυρωδάτο γλυκό για κέρασμα αλλά και και ωραιότατο συνοδευτικό για το αγαπημένο μας ρόφημα.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT