Υλικά
Μερίδες: 8-10
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τα μπούτια και σπάλα με μελάσα ροδιού στον φούρνο, ένα απίθανο φαγητό, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, 1 κουτ. σούπας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό ροδιού μαζί με τη μελάσα και το σουμάκ. Τρίβουμε το αρνάκι με το μείγμα της ρίγανης και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1 ώρα.
- Σε ένα ταψί που να χωράει ίσα ίσα τα δύο μπούτια και τις σπάλες, τοποθετούμε κάτω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και από πάνω ακουμπάμε το κρέας.
- Σκεπάζουμε το ταψί πολύ καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 2 1⁄2 ώρες (αν χρησιμοποιήσουμε κατσικάκι, τότε το ψήνουμε στους 170°C για περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά). Ξεσκεπάζουμε το αρνί και το περιχύνουμε με το μείγμα του ροδιού.
- Συνεχίζουμε να ψήνουμε το αρνί ξεσκέπαστο για ακόμα 20-30 λεπτά (αν χρησιμοποιήσουμε κατσικάκι, τότε το ψήνουμε ξεσκέπαστο για άλλα 15-20 λεπτά). Το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε.
Σερβίρισμα
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις πίτες και τις απλώνουμε σε ατομικά πιάτα ή σε μια μεγάλη πιατέλα.
- Μοιράζουμε από πάνω το αρνί, λίγο γιαούρτι, πίκλες και κρεμμυδάκια. Είτε τα τυλίγουμε είτε τα σερβίρουμε ανοιχτά, σε όποιον συνδυασμό θέλουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος