Τρώμε στα ψηλά βουνά: 6 κορυφαίες ορεινές ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα

Τρώμε στα ψηλά βουνά: 6 κορυφαίες ορεινές ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα

Έξι ταβέρνες σε διάφορα μέρη της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας που τιμούν τον τόπο τους και τα υλικά του και βρίσκουν πολλούς ιδιαίτερους τρόπους να βάλουν το βουνό στο πιάτο.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εποχή που έχουμε βάλει πλώρη για καλοκαίρι αλλά δεν έχουμε ακόμη αφήσει πίσω μας το χειμώνα είναι ό,τι πρέπει για εκδρομές στα ορεινά. Για αυτοκινητάδα με στροφές, ισιάδες και πάλι στροφές, με τις απαραίτητες στάσεις για να ρουφήξεις εικόνες και καθαρό αέρα. Για περπάτημα σε μονοπάτια δίπλα σε πεύκα, οξιές, πλατάνια, ρεματιές, χαράδρες. Και για ταβέρνα, μετά, βουνίσια, από τις ωραίες. Μακάρι να ‘ταν όλες σαν αυτές που έχουμε μαζέψει εδώ από κάτω, είναι από μόνες τους προορισμός. Μαγειρεύουν με δικά τους προϊόντα –ζαρζαβαρικά από τα μποστάνια τους και κρεατικά από οικογενειακά κοπάδια–, μαζεύουν μανιτάρια και άγρια χόρτα και άλλα καλούδια που προσφέρει η φύση. Τιμούν και σέβονται τον τόπο τους και μας γνωρίζουν τις συνταγές, τα μαγειρικά χούγια του, τους τρόπους που αλλάζει όταν αλλάζουν οι εποχές.

Τρώμε στα ψηλά βουνά: 6 κορυφαίες ορεινές ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα-1
Μαυρίκης στην Αλαγονία, στον Ταΰγετο / φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Τρώμε στα ψηλά βουνά: 6 κορυφαίες ορεινές ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα-2
Τα Σουδενά στο μικρό χωριό των Άνω Πεδινών, στο κεντρικό Ζαγόρι/φωτογραφία: Άγγελος Ρέντουλας
Τρώμε στα ψηλά βουνά: 6 κορυφαίες ορεινές ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα-3
Η ταβέρνα Ζέρζοβα βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Μάρκου, σε ένα απίθανο πουθενά στο Μαίναλο Αρκαδίας / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τρώμε στα ψηλά βουνά: 6 κορυφαίες ορεινές ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα-4
Στην ταβέρνα Δόλοπες, στο χωριό Καρίτσα, στα Άγραφα / φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Τρώμε στα ψηλά βουνά: 6 κορυφαίες ορεινές ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα-5
Πολλά στη Ζέρζοβα γίνονται με το χέρι/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τρώμε στα ψηλά βουνά: 6 κορυφαίες ορεινές ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα-6
Στον κρητικό Ντουνιά, στη Δρακώνα / Φωτογραφία: Έφη Παρούτσα

Σε διάφορες εποχές έχουμε πάει και εμείς. Καθισμένοι στα τραπέζια τους έχουμε χαρεί χόρτα γιαχνερά, χειροποίητες πίτες και χυλοπίτες, καμωμένες στο χέρι και αυτές, καμένες με δικό τους βούτυρο. Αλλά και φασόλια με τα λάχανα (έτσι λένε στην Ήπειρο τα χόρτα και τα μυρόχορτα), τηγανιές μερακλήδικες, τουρλού και μπριάμ μελωμένα, πατάτες τσουκαλάτες, φέτες τσουχτερές και αψιά ντόπια τυράκια που η γεύση τους σου μένει ώρα στο στόμα, ψωμί, ξινούτσικο, καπνιστό από τον ξυλόφουρνο. Αλλου έχουμε φάει αρνί λαδορίγανη που λιώνει στο στόμα ή χοιρινό πεντανόστιμο, αλλού λουκάνικα σπιτικά από τα λίγα. Κάποια πιάτα θα τα βρείτε και τώρα. Κάποια άλλα για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω θα έχουν δώσει τη θέση τους σε άλλα − εξίσου νόστιμα και συντονισμένα με την ανοιξιάτικη φύση. Η ψυχή του τόπου όμως θα είναι, σε όλες τις περιπτώσεις, εκεί.

Δείτε εδώ έξι ταβέρνες από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT