Ταβερνίσια φαγητά: 30 συνταγές από ταβέρνες της Αθήνας που αγαπάμε

Ταβερνίσια φαγητά: 30 συνταγές από ταβέρνες της Αθήνας που αγαπάμε

Μοσχαράκι κοκκινιστό από τα Καμίνια, κεφτέδες από τη Δραπετσώνα, αρνάκι φρικασέ από το Χαλάνδρι, ντολμαδάκια από την Καισαριανή. Εδώ σας έχουμε ουκ ολίγα πιάτα-σουξέ από αγαπημένες ταβέρνες της Αθήνας που μοιράστηκαν μαζί μας τις συνταγές και τα μυστικά τους

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεζέδες που τραβάνε μπόλικο ούζο ή κρασί, μαγειρευτά με μια φροντίδα θεραπευτική, λιμπιστικά κοψίδια και μπιφτέκια μπαμπάτσικα… Όλα τα παρακάτω τα έχουμε παραγγείλει και ξαναπαραγγείλει σε ταβέρνες, κουτούκια και μαγέρικα της Αθήνας με μακρόχρονη ιστορία -–όλα μα όλα έχουν πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους– που εκπροσωπούν επάξια το είδος τους σε διάφορες γειτονιές. Καθισμένοι δίπλα σε παρέες που ενώνονται μπουκιά μπουκιά και γουλιά γουλιά, πελάτες τακτικούς που είναι πλέον σχεδόν οικογένεια αλλά και νέους φίλους. Τα τραπέζια τους γεμίζουν κάθε λογής κόσμο. Τους το ζητήσαμε και δεν μας είπαν όχι. Απλόχερα μοιράστηκαν τις συνταγές τους, μαζί με τα μικρά τους μυστικά, για να τις κάνουμε και στο σπίτι όποτε δεν μπορούμε να πιάσουμε ένα από τα τραπέζια τους.

Ταβερνίσια φαγητά: 30 συνταγές από ταβέρνες της Αθήνας που αγαπάμε-1
Λελούδας / φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Ταβερνίσια φαγητά: 30 συνταγές από ταβέρνες της Αθήνας που αγαπάμε-2
Κίτσουλας / Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Ταβερνίσια φαγητά: 30 συνταγές από ταβέρνες της Αθήνας που αγαπάμε-3
Σκυλοδήμος / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Ταβερνίσια φαγητά: 30 συνταγές από ταβέρνες της Αθήνας που αγαπάμε-4
Κατσόγιαννος / φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Τα έχουμε χαρεί κάτω από κρασοβάρελα, δίπλα σε ασβεστωμένα δέντρα αλλά και παλιές ρεκλάμες και ραδιόφωνα αντίκες. Ανάμεσά τους βρίσκεται η περίφημη ταραμοσαλάτα του Πεζούλα στις Τζιτζιφιές, το «κρύο πιάτο» που τρώνε όσοι πιάνουν τα τραπέζια στα Φιλετάκια στη Δάφνη (ένα είδος πορκέτας, που πρωτοσερβιρίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κάνοντας αίσθηση καθώς ήταν ασυνήθιστος μεζές), τα τραγανά, χρυσαφένια παστουρμαδοπιτάκια του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι και μια ομελέτα με καβουρμά που φάγαμε ένα μεσημέρι στην πειραιώτικη μπακαλοταβέρνα του Σκυλοδήμου δίπλα σε ράφια φορτωμένα με κονσέρβες και καθαριστικά και κασόνια με ζαρζαβατικά και φρούτα. Τα ωραία κεφτεδάκια με την ουζάτη ντοματένια σάλτσα που φτιάχνουν στον Κατσόγιαννο, την πιο παλιά ταβέρνα της Δραπετσώνας, εκείνο το θαυμάσιο κοκκινιστό του Οινομαγειρείου Ζωοδόχος Πηγή στα Καμίνια, που γκρεμίστηκε στον συμμαχικό βομβαρδισμό του 1944 και ξαναχτίστηκε –το συνεχίζουν οι εγγονοί– και το εντυπωσιακό μισόκιλο μπιφτέκι του Καπηλειού του Ζάχου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Είναι και το αρνάκι που σιγοψήνεται με πατάτες στη γάστρα της Κληματαριάς και το μοσχάρι γιουβέτσι και το αρνάκι φρικασέ του Κίτσουλα που ταΐζει το Χαλάνδρι και τις γύρω περιοχές για περισσότερα από 70 χρόνια. Είναι και άλλα πολλά. 

Δείτε εδώ 30 ωραίες συνταγές από αγαπημένες αθηναϊκές ταβέρνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT