Κλασική ιταλική συνταγή, η torta di ricotta e semolino είναι μια γαλατόπιτα με βάση το σιμιγδάλι και τη ρικότα (ιταλικό κρεμώδες τυρί, ουδέτερο σε γεύση και ανάλατο). Η υφή της είναι πιο κρεμώδης από τη δική μας σιμιγδαλόπιτα, αλλά πιο στιβαρή από γαλατόπιτα.
30′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15′
Υλικά
Μερίδες: 8
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ιταλική γαλατόπιτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ. και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι (ιδανικά χρησιμοποιούμε μία με αποσπώμενα τοιχώματα).
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το ξύσμα από το ένα λεμόνι και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα.
- Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα πιρούνι ψαρεύουμε από την κατσαρόλα και αφαιρούμε τις φλούδες των εσπεριδοειδών.
- Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.
- Βάζουμε τη ρικότα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα από 1 λεμόνι. Ανακατεύουμε ξανά και στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα σιμιγδαλιού.
- Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά, να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να γίνει μια ωραία κρέμα.
- Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια.
- Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.