30′ προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30′
Υλικά
Μερίδες: 5-6
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φακές με μαραθόριζα και σταφίδες, στη γάστρα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε μια γάστρα (ή σε κατσαρόλα που να μπορεί να μπει στον φούρνο) βάζουμε τις φακές και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Αποσύρουμε.
- Προσθέτουμε 1.500 ml καυτό νερό και κλείνουμε καλά το σκεύος με το καπάκι του.
- Αν το σκεύος δεν είναι κατάλληλο για φούρνο, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί και το σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 2 ώρες.
- Όταν περάσει η 1 1⁄2 ώρα ψησίματος, ελέγχουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
- Το φαγητό είναι σαλτσάτο και ζουμερό, αλλά όχι σούπα.
- Ξεφουρνίζουμε και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και τον δυόσμο.
Ωραίες, κομψές ρετσίνες και Σαββατιανά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.