Τρυφερό μοσχαράκι, μελωμένο κριθαράκι σε ένα ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητού του ελληνικού τραπεζιού, που έχει νοστιμίσει πολλά κυριακάτικα μεσημέρια. Εδώ σε συνταγή του Σωτήρη Ευαγγέλου.
10′ προετοιμασία, 2 ώρες ψήσιμο, Σύνολο: 2 ώρες και 10′
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το μοσχαράκι γιουβέτσι στη γάστρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε γάστρα (ή σε βαθύ και ευρύχωρο ταψί) ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και τη μισή ντομάτα.
- Ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα στρώνουμε στη γάστρα.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη ντομάτα, το σκόρδο, τη ρίγανη και τον αραιωμένο πελτέ και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, τόσο ώστε να καλύψει πλήρως το κρέας, και αλατοπιπερώνουμε.
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο) και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Ξεφουρνίζουμε προσεκτικά και αφαιρούμε το καπάκι (ή τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο).
- Ρίχνουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε να σκορπίσει ομοιόμορφα στο υγρό του σκεύους.
- Αν το υγρό έχει μειωθεί πολύ, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ή ζωμό, αν μας έχει μείνει.
- Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 20-30 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να μελώσει.
Πηγή: gastronomos.gr