Υλικά
Μερίδες: 8-10
Βάση
Γέμιση
Σάλτσα/επικάλυψη
Διαδικασία
Βάση
- Για να ετοιμάσουμε το vegan τσίζκεϊκ φράουλας , χωρίς ψήσιμο στρώνουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας στη βάση ενός ταψιού με διάμετρο 20 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο μπισκότο με το λάδι καρύδας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
- Το αδειάζουμε στο ταψί και το πιέζουμε με την παλάμη μας να απλωθεί και να σχηματίσει μια συμπαγή βάση.
- Αφήνουμε κατά μέρος.
Γέμιση
- Χτυπάμε στο μίξερ το φυτικό τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το λάδι καρύδας, τον χυμό, το ξύσμα και τη βανίλια μέχρι να γίνουν ένα αφράτο, ομοιογενές μείγμα.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φράουλες και 1-2 κουτ. σούπας νερό και ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μία- δύο βράσεις.
- Τις πιέζουμε μέσα στην κατσαρόλα με πιρούνι ή με πρες πουρέ μέχρι το μεγαλύτερο μέρος τους να λιώσει.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μειωθεί κάπως ο όγκος τους και να μοιάζουν με δεμένη σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει – δεν μας ανησυχεί αν «κόψει» και διαχωριστεί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το μείγμα τυριού.
- Χτυπάμε καλά τα υλικά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ανάλαφρο και λείο μείγμα.
- Αν θέλουμε, για ένταση στο χρώμα, μπορούμε τώρα να προσθέσουμε ελάχιστο από το χρώμα ζαχαροπλαστικής και να ανακατέψουμε για λίγο ακόμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι, πάνω στη βάση μπισκότου, και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε καλά το ταψί με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες ή μέχρι να σφίξει καλά η γέμιση.
Σάλτσα/επικάλυψη
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 κουτ. σούπας κρύο νερό.
- Το ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα 100 γρ. φράουλες και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
- Τις λιώνουμε με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να την απομακρύνουμε από τη φωτιά, μέχρι να γίνουν πολτός.
- Τον βράζουμε για 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει μια πυκνή σάλτσα.
- Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε τη σάλτσα πιο γλυκιά, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουτ. σούπας ζάχαρη και να ανακατέψουμε μέχρι να λιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Σερβίρισμα
- Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα αποσπώμενα τοιχώματα και διακοσμούμε με τις 5-6 φράουλες, ολόκληρες ή κομμένες στη μέση.
- Σερβίρουμε κάθε κομμάτι με λίγη από τη σάλτσα.
Πηγή: Γαστρονόμος