Πάστα φλώρα πολίτικη, με φουντούκια και φρουί γκλασέ

Πάστα φλώρα πολίτικη, με φουντούκια και φρουί γκλασέ

Τραγανή και μαστιχωτή, αυτή η πάστα φλώρα είναι λίγο διαφορετική από αυτήν που έχουμε μάθει, με σκέτη μαρμελάδα. Πρόκειται για μια χορταστική εκδοχή, που περιέχει, εκτός από μαρμελάδα, φουντούκια και φρουί γκλασέ.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Πολίτικη κουζίνα πολλές φορές, αντί για φρουί γκλασέ χρησιμοποιούν γλυκό κουταλιού, όπως βύσσινο λεπτοκομμένο, χωρίς το σιρόπι του. Άλλοι βάζουν επίσης καρύδια, κουκουνάρια ή και φυστίκια κελυφωτά. Η ιδέα είναι μια πλούσια τάρτα με μαρμελάδα, παρεμφερής με την πάστα φλόρα, αλλά με περισσότερα υλικά στη γέμισή της.

Υλικά

Μερίδες: 14

  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  100 γρ. ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  250 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια + λίγο για την ταρτιέρα
  •  3 αυγά
  •  2 κουτ. σούπας νερό
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  •  400 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
  •  100 γρ. φουντούκια, χοντροσπασμένα
  •  100 γρ. φρουί γκλασέ ή γλυκά κουταλιού της αρεσκείας μας, στραγγισμένα από το σιρόπι, χοντροκομμένα

Διαδικασία

  1. Για την πάστα φλώρα ξεκινάμε, ρίχνοντας στο μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το βούτυρο και τα ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) μέχρι να ανακατευτούν και να σχηματίσουν χοντρά ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και ζυμώνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη με ελαφρώς κολλώδη υφή. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά, να σφίξει.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, με αέρα.
  4. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τα τοιχώματα και τον πυθμένα μιας ταρτιέρας διαμέτρου περίπου 26-27 εκ. Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος ενός μέτριου μανταρινιού, και την υπόλοιπη τη μεταφέρουμε στην ταρτιέρα.
  5. Την απλώνουμε, πιέζοντας με τα χέρια μας ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ισόπαχα.
  6. Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε μία ισόπαχη στρώση πάνω στη ζύμη και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια και τα φρουί γκλασέ, σκορπώντας τα σε όλη την επιφάνεια.
  7. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό ως εξής: Τοποθετούμε τα μισά στην επιφάνεια του γλυκού, παράλληλα το ένα στο άλλο, με απόσταση ανάμεσά τους. Τα άλλα μισά τα τοποθετούμε λοξώς προς τα προηγούμενα, πάλι με απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε το σχέδιο να μοιάζει με πλέγμα.
  8. Στο τέλος κολλάμε τις άκρες τους στη ζύμη της περιφέρειας.
  9. Ψήνουμε την πάστα φλώρα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και η ζύμη να ψηθεί και να γίνει τραγανή.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT