Έτσι έχει 345 Kcal/μερίδα. «Σε αυτή την παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής, η αντικατάσταση της κρέμας γάλακτος με στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι κάνει το σύνολο του πιάτου πιο ελαφρύ, με χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο και μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Μειονέκτημα η παρουσία ασβεστίου, που εμποδίζει την απορρόφηση τόσο του αιμικού όσο και του μη αιμικού σιδήρου», σχολιάζει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος.
15′ προετοιμασία
7′ μαγείρεμα
Σύνολο: 22′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το φιλέτο στρογγανόφ βγάζουμε το γιαούρτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις λωρίδες του μοσχαριού.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις λωρίδες μοσχαριού για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό λαχανικών, τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε μέχρι να ενωθεί με τα υγρά του φαγητού και να σχηματίσει μια λεία, κρεμώδη σάλτσα.
- Προσέχουμε να μη βράσει, γιατί θα κόψει. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα αγγουράκια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Συνοδεύουμε με λεπτοκομμένες «τηγανητές» πατάτες φούρνου.
Στο ποτήρι μας : Η ιδιαίτερη γεύση και υφή του γιαουρτιού δίνει τον τόνο σε πιάτα που αναζητούν λευκά κρασιά με αρωματικό χαρακτήρα, όπως Μοσχοφίλερα, ξηρά Μοσχάτα, Riesling.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.