50′ προετοιμασία
5′ τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55′
Υλικά
Μερίδες: 4
Για το αγιολί
Για το κουρκούτι
Διαδικασία
Κουρκούτι
- Για να φτιάξουμε τις αγκινάρες σε κουρκούτι καλαμποκάλευρου με σάλτσα αγιολί, ξεκινάμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί τα υλικά για το κουρκούτι.
- Βάζουμε τον χυλό για 1 ώρα στο ψυγείο, για να κρυώσει καλά.
Αγκινάρες
- Βάζουμε τις αγκινάρες αμέσως μόλις τις καθαρίσουμε σε ένα μπολ με νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού, έτσι ώστε να είναι σκεπασμένες από το νερό, για να μη μαυρίσουν.
Αγιολί
- Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα τους κρόκους με το σκόρδο και τη μουστάρδα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε πολύ μικρές ποσότητες, σιγά σιγά και χτυπώντας συνεχώς, με συνεχή και λεπτή ροή, προσέχοντας να ομογενοποιείται στη σάλτσα.
- Αφού ρίξουμε όλο το ελαιόλαδο και προκύψει μια σάλτσα λεία σαν μαγιονέζα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Τηγάνισμα
- Στεγνώνουμε τις αγκινάρες καλά και τις αλευρώνουμε ελαφρά. Προσέχουμε να μην πιάσουν επάνω τους πολύ αλεύρι.
- Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να κάψει καλά (η θερμοκρασία του να φτάσει τους 160°C – μετράμε με θερμόμετρο μαγειρικής).
- Βουτάμε τις αλευρωμένες αγκινάρες στο κουρκούτι, αφήνουμε να στάξει η περίσσεια και τις τηγανίζουμε σε δόσεις για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε με το αγιολί.
Μυστικά
Προσοχή, το κουρκούτι αυτό δεν είναι ο συνηθισμένος χυλός που ξέρουμε. Επειδή δεν υπάρχει αλεύρι, και κατά συνέπεια γλουτένη, δεν έχει την ομογενοποιημένη μορφή που έχει ένα αλευρένιο κουρκούτι και δεν κολλάει εύκολα στις αγκινάρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.