Κοτόπουλο τυλιχτό σε αμπελόφυλλα με βότανα και γαλοτύρι

Κοτόπουλο τυλιχτό σε αμπελόφυλλα με βότανα και γαλοτύρι

Τι πρωτότυπη ιδέα! Η σεφ τυλίγει τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα μυρωδικά σε αμπελόφυλλα και φτιάχνει ένα ρολό. Το ψήνει στον φούρνο, το κόβει, και το σερβίρει πάνω σε γαλοτύρι.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερη συνταγή, light –έχει 358 Kcal/μερίδα– και θρεπτική. Όπως μας λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, τα φύλλα αμπέλου, ο διατροφικός πρωταγωνιστής αυτού του πιάτου, αποτελούν εξαιρετική πηγή φαινολικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Παράλληλα, βοηθούν στον έλεγχο των φλεγμονωδών διαταραχών, των αιμορραγιών και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  250 γρ. αμπελόφυλλα από βάζο ή φρέσκα
  •  700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο από στήθος, σε κύβους 3 εκ.
  •  1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  1 μάτσο μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος, με τα τρυφερά κοτσάνια του
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο
  •  200 γρ. γαλοτύρι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  40 ml χυμός λεμονιού
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο τυλιχτό σε αμπελόφυλλα με βότανα και γαλοτύρι σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για περίπου 1/2-1 λεπτό.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  3. Απλώνουμε σε λεία επιφάνεια ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο (περίπου 35 x 75 εκ.) και από πάνω μια λαδόκολλα ίδιων διαστάσεων.
  4. Πάνω στη λαδόκολλα στρώνουμε τα αμπελόφυλλα το ένα πάνω στο μισό του άλλου, έτσι ώστε να καλύψουν την επιφάνεια της λαδόκολλας, αφήνοντας 5 εκ. κενό περιμετρικά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα στρώνουμε πάνω στα αμπελόφυλλα.
  7. Ρίχνουμε από πάνω τα κρεμμυδάκια, τον μάραθο, τον δυόσμο και το μισό ελαιόλαδο.
  8. Διπλώνουμε με τα αμπελόφυλλα σε ρολό και το τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και έπειτα με το αλουμινόχαρτο.
  9. Βάζουμε σε ένα ταψί που να το χωράει ακριβώς, ρίχνουμε μέσα στο ταψί 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και ψήνουμε για 1 ώρα.
  10. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό για να μην καεί το ταψί.
  11. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρολό μέσα στον φούρνο για 15 λεπτά.
  12. Ξεφουρνίζουμε, ξετυλίγουμε προσεκτικά και κόβουμε σε 4 φέτες.
  13. Μοιράζουμε και απλώνουμε το γαλοτύρι σε 4 πιάτα, από πάνω βάζουμε τις φέτες κοτόπουλου, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT