Ένα αλλιώτικο ψωμί με ρύζι

Μια από τις πολύτιμες συνταγές της Εύης Βουτσινά είναι αυτό το ιδιαίτερο ψωμί που περιέχει και μια δόση αρωματικό ρύζι μπασμάτι στη ζύμη του.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20′ προετοιμασία

1 ώρα ψήσιμο

1 ώρα αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες και 20′

Υλικά

Τεμάχια: για 2 μικρές φραντζόλες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ένα αλλιώτικο ψωμί με ρύζι, αρχικά βάζουμε 3 φλιτζ. τσαγιού νερό να κοχλάσει μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  2. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφήσει το υγρό και να γίνει σαν λαπάς. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
  3. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Στη λεκανίτσα του ζυμώματος ή του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το κρύο ρύζι και το μοσχοκάρυδο και αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε.
  5. Θα προσθέσουμε νερό προσεκτικά, γιατί το ρύζι έχει πολλή υγρασία.
  6. Όταν το ζυμάρι γίνει ομοιογενές και ελαστικό και ενώ το ζυμώνουμε «σκάει» σαν να κάνει φουσκάλες, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά.
  7. Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο.
  8. Σκορπίζουμε τον παπαρουνόσπορο στον πάγκο εργασίας για να κολλήσουν τα σπόρια πάνω στο ψωμί και πλάθουμε εκεί δύο μακρόστενες φραντζόλες.
  9. Τις βάζουμε σε δύο μακρόστενες φόρμες στρωμένες με λαδόχαρτο ή στο μεγάλο ταψί της κουζίνας, το οποίο έχουμε επίσης στρώσει με λαδόχαρτο.
  10. Σκεπάζουμε το ψωμί με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλό (θα χρειαστεί γύρω στα 45 λεπτά).
  11. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  12. Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, τρυπάμε την επιφάνειά του με ένα ξυλάκι ή με τη μύτη του μαχαιριού εδώ κι εκεί και το ψήνουμε για 45-60 λεπτά.
  13.  

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT