Μαγειρευτό φαγάκι, απλό αλλά με σπουδαία νοστιμιά από το ζωμό της γαρίδας. Τα κολοκυθάκια και οι πατάτες απορροφούν τη γεύση του θαλασσινού, σε ένα έξοχα ισορροπημένο συνδυασμό.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες από τα κεφάλια, τα κελύφη και το εντεράκι (αφήνουμε μόνο την ουρά, κρατάμε τα κεφάλια για το ζωμό)
- 700 γρ. πατάτες μικρές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
- 12 μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 – 5 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 100 γρ. σταφύλι, χωρίς κουκούτσι
Διαδικασία
- Για τις γαρίδες γιαχνί, βάζουμε σε ένα μπολ τις γαρίδες και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ραντίζουμε με το μηλόξιδο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες, να μαριναριστούν.
- Στο μεταξύ, σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσουν.
- Ρίχνουμε 300 ml νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Σουρώνουμε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ, πιέζοντας τα κεφάλια από τις γαρίδες με ένα κουτάλι για να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους.
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Ρίχνουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε, αν θέλουμε, το σταφύλι και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος