Κέικ βανίλιας με φράουλες και κρέμα τυριού

Κέικ βανίλιας με φράουλες και κρέμα τυριού

Φουλ ανοιξιάτικο κέικ με τα αρώματα της βανίλιας και της φράουλας να κυριαρχούν και την αφράτη κρέμα τυριού να κάνει απολαυστική την κάθε μπουκιά!

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1 ώρα προετοιμασία

25′ μαγείρεμα

6 ώρες αναμονή

Σύνολο: 7 ώρες και 25′

Υλικά

Κομμάτια: 16

Κέικ

Φράουλες

Κρέμα τυριού

Διαδικασία

Κέικ

  1. Για να ετοιμάσουμε το κέικ βανίλιας με φράουλες και κρέμα τυριού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης, διαμέτρου 20 εκ.
  3. Στρώνουμε στο καθένα από ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  5. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει λίγο και προσθέτουμε τη ζάχαρη σε τρεις δόσεις.
  6. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  7. Είναι σημαντικό να χτυπηθεί καλά το μείγμα με τα αυγά, για να εγκλωβιστεί όσο περισσότερος αέρας γίνεται και το κέικ να γίνει ανάλαφρο.
  8. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και μετά από λίγο προσθέτουμε το γιαούρτι, χτυπώντας, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  9. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το μισό γάλα, χτυπάμε για να αναμειχθεί και ρίχνουμε το μισό μείγμα αλευριού.
  10. Προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο το υπόλοιπο γάλα και το υπόλοιπο μείγμα αλευριού.
  11. Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε για λίγο με ελαστική σπάτουλα, μαζεύοντας και όσο μείγμα έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
  12. Μοιράζουμε το μείγμα ισόποσα στα τρία ταψάκια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  13. Τα ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για 10 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε.
  14. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα.
  15. Τυλίγουμε το καθένα σε διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Φράουλες

  1. Κρατάμε λίγες φράουλες για τη διακόσμηση, ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με το βαλσαμικό ξίδι και τη ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε κι αυτό στο ψυγείο.
  3. Βάζουμε στο ψυγείο και τον κάδο του μίξερ (καθαρισμένο και στεγνό) για περίπου μισή ώρα, να παγώσει καλά.

Κρέμα τυριού

  1. Στον παγωμένο κάδο του μίξερ βάζουμε την εξίσου παγωμένη κρέμα με το σύρμα, για να αφρατέψει και να αρχίσει να σφίγγει. γάλακτος και τη χτυπάμε
  2. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε 1/4 κούπας από την άχνη και στη συνέχεια τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να σχηματίζονται απλές κορφές.
  3. Αδειάζουμε τη σαντιγί σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  4. Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε εκεί το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει.
  5. Ρίχνουμε την υπόλοιπη άχνη και χτυπάμε καλά, μέχρι τα δύο υλικά να αναμειχθούν.
  6. Προσθέτουμε το 1/4 κούπας ψιλοκομμένες φράουλες, χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα και έπειτα προσθέτουμε 3/4 κούπας από τη σαντιγί που έχουμε αφήσει στο ψυγείο.
  7. Χτυπάμε για λίγο ακόμα, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  8. Τέλος, προσθέτουμε την υπόλοιπη παγωμένη σαντιγί και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα.

Συναρμολόγηση

  1. Βγάζουμε από το ψυγείο τα τρία κέικ και τις φράουλες με το βαλσαμικό.
  2. Σε μια πιατέλα βάζουμε το ένα κέικ και με μια σπάτουλα στρώνουμε πάνω του το 1/3 της κρέμας τυριού.
  3. Σκορπίζουμε πάνω της το 1/3 από τις φράουλες.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο και το τρίτο κέικ, μοιράζοντας στο καθένα την υπόλοιπη κρέμα τυριού και τις υπόλοιπες φράουλες.
  5. Τέλος, διακοσμούμε με τις ολόκληρες φράουλες που έχουμε αφήσει κατά μέρος, λίγη τρούφα και κοπανισμένο φιστίκι.
  6. Σερβίρουμε το γλυκό αμέσως ή το αφήνουμε στο ψυγείο έως 3 ώρες το πολύ, για να μην πανιάσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT