1 ώρα προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 25′
Υλικά
Κομμάτια: 16
Κέικ
Φράουλες
Κρέμα τυριού
Διαδικασία
Κέικ
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ βανίλιας με φράουλες και κρέμα τυριού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης, διαμέτρου 20 εκ.
- Στρώνουμε στο καθένα από ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει λίγο και προσθέτουμε τη ζάχαρη σε τρεις δόσεις.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Είναι σημαντικό να χτυπηθεί καλά το μείγμα με τα αυγά, για να εγκλωβιστεί όσο περισσότερος αέρας γίνεται και το κέικ να γίνει ανάλαφρο.
- Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και μετά από λίγο προσθέτουμε το γιαούρτι, χτυπώντας, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το μισό γάλα, χτυπάμε για να αναμειχθεί και ρίχνουμε το μισό μείγμα αλευριού.
- Προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο το υπόλοιπο γάλα και το υπόλοιπο μείγμα αλευριού.
- Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε για λίγο με ελαστική σπάτουλα, μαζεύοντας και όσο μείγμα έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
- Μοιράζουμε το μείγμα ισόποσα στα τρία ταψάκια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Τα ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για 10 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα.
- Τυλίγουμε το καθένα σε διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
Φράουλες
- Κρατάμε λίγες φράουλες για τη διακόσμηση, ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με το βαλσαμικό ξίδι και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε κι αυτό στο ψυγείο.
- Βάζουμε στο ψυγείο και τον κάδο του μίξερ (καθαρισμένο και στεγνό) για περίπου μισή ώρα, να παγώσει καλά.
Κρέμα τυριού
- Στον παγωμένο κάδο του μίξερ βάζουμε την εξίσου παγωμένη κρέμα με το σύρμα, για να αφρατέψει και να αρχίσει να σφίγγει. γάλακτος και τη χτυπάμε
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε 1/4 κούπας από την άχνη και στη συνέχεια τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να σχηματίζονται απλές κορφές.
- Αδειάζουμε τη σαντιγί σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε εκεί το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει.
- Ρίχνουμε την υπόλοιπη άχνη και χτυπάμε καλά, μέχρι τα δύο υλικά να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το 1/4 κούπας ψιλοκομμένες φράουλες, χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα και έπειτα προσθέτουμε 3/4 κούπας από τη σαντιγί που έχουμε αφήσει στο ψυγείο.
- Χτυπάμε για λίγο ακόμα, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
- Τέλος, προσθέτουμε την υπόλοιπη παγωμένη σαντιγί και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα.
Συναρμολόγηση
- Βγάζουμε από το ψυγείο τα τρία κέικ και τις φράουλες με το βαλσαμικό.
- Σε μια πιατέλα βάζουμε το ένα κέικ και με μια σπάτουλα στρώνουμε πάνω του το 1/3 της κρέμας τυριού.
- Σκορπίζουμε πάνω της το 1/3 από τις φράουλες.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο και το τρίτο κέικ, μοιράζοντας στο καθένα την υπόλοιπη κρέμα τυριού και τις υπόλοιπες φράουλες.
- Τέλος, διακοσμούμε με τις ολόκληρες φράουλες που έχουμε αφήσει κατά μέρος, λίγη τρούφα και κοπανισμένο φιστίκι.
- Σερβίρουμε το γλυκό αμέσως ή το αφήνουμε στο ψυγείο έως 3 ώρες το πολύ, για να μην πανιάσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.