Μοσχαρίσιο στήθος μπρεζέ

Ο ιδανικός τρόπος ψησίματος του μοσχαρίσιου στήθους είναι σε κλειστό σκεύος, μέσα σε κρασί, για αρκετή ώρα -δηλαδή μπρεζέ. Έτσι, λιώνουν το λίπος και το κολλαγόνο και μαλακώνει το ψαχνό.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

10′ προετοιμασία

3 ώρες μαγείρεμα

30′ αναμονή

Σύνολο: 3 ώρες και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το μοσχαρίσιο στήθος μπρεζέ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180° C.
  2. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και του κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ, για να «απορροφήσει» όσο γίνεται το αλατοπίπερο και να νοστιμίσει.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, για περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 – 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά.
  5. Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουμε το όλον σε γάστρα και ελέγχουμε αν καλύπτεται το κρέας κατά τα 2/3 από το κρασί, αλλιώς συμπληρώνουμε με όσο ζεστό νερό χρειάζεται (εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους).
  7. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 2 1⁄2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Βγάζουμε το μοσχαρίσιο στήθος σε ξύλο κοπής και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, να σταθεί.
  8. Βγάζουμε μερικά λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  9. Παγώνουμε τα ζουμιά από τη γάστρα στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ανέβει το λίπος στην επιφάνεια και να το αφαιρέσουμε.
  10. Βάζουμε τη σάλτσα σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και βράζουμε για περίπου 5 – 6 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
  11. Σερβίρουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα και πατάτες οφτές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT