Κλασικό porridge με φράουλες

Η σκωτσέζικη εκδοχή του τραχανά: ένας θρεπτικός χυλός, αλλά με βάση τις νιφάδες βρώμης, που βράζουν κυρίως σε γάλα ή σε νερό

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα porridge με 294 Kcal/μερίδα. Η βρώμη είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένης και της β-γλυκάνης, περιέχει την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τα περισσότερα δημητριακά, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως Β1 και Β6, αλλά και σε μέταλλα όπως ψευδάργυρος, μαγνήσιο και σίδηρος. Σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά και τις ευεργετικές πολυφαινόλες των φρούτων, κάνουν το πόριτζ ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά πρωινά, και όχι άδικα!

To porridge είναι από τα παραδοσιακότερα και παλαιότερα γεύματα των Σκωτσέζων, συνήθως στη γλυκιά του εκδοχή, και συνοδεύεται με φρέσκα φρούτα, μέλι, μαρμελάδα, ακόμα και με βούτυρα ξηρών καρπών. Στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχουν πολλά είδη από νιφάδες βρόμης, ανάλογα με την υφή που θέλουν να επιτύχουν. Οι μέτριου μεγέθους νιφάδες βρώμης, που τις γνωρίζουμε στην Ελλάδα περισσότερο ως «κουάκερ», από τη γνωστή μάρκα, δίνουν υφή πυκνή και απαλή. Το αγελαδινό γάλα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κατσικίσιο ή με κάποιο φυτικό γάλα της αρεσκείας μας, όπως γάλα αμυγδάλου ή καρύδας.

2′ προετοιμασία, 5′ μαγείρεμα, 3′ αναμονή, Σύνολο: 10′

Υλικά

Μερίδες: 2

Διαδικασία

  1. Για το πόριτζ, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα κατσαρολάκι τις νιφάδες βρώμης, το γάλα και ελάχιστο αλάτι.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
  3. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας αρκετά συχνά για να μην κολλήσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το πόριτζ για 2-3 λεπτά να σταθεί, προτού το μοιράσουμε σε μπολ.
  5. Μοιράζουμε σε κάθε μπολ κομμένες φράουλες και περιχύνουμε με το μέλι. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT