Ψευτομαντί με φύλλο γιουφκά και κιμά

Είναι η πιο εύκολη εκδοχή που προτιμούσαν οι Ρωμιές – αντί για πολλά μικρά έφτιαχναν ένα μεγάλο μαντί με έτοιμο φύλλο γιουφκά. Μαγειρεύεται για ελάχιστα λεπτά και βγαίνει από την κατσαρόλα ως ένα παχουλό ρολό με ζουμερή γέμιση.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το καλύτερο μαντί το φτιάχνουν στην Καισάρεια, να ξέρετε. Οι μανάδες μας έβλεπαν τις Τουρκάλες να καταπιάνονται με το δύσκολο μαντί και βρήκαν τον εύκολο τρόπο να το ετοιμάζουν κι εκείνες. Αντί να ανοίγουν φύλλο, χρησιμοποιούν το λεπτό γιουφκά», λέει ο Γιώργος Κιρμπάκης, βετεράνος ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, ο οποίος μας έδωσε τη συνταγή.  Νωπό φύλλο γιουφκά θα βρούμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία – ενδεικτικά: Καραμανλίδικα του Φάνη, Το Ποντιακόν, Benito κ.ά. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ξερά γιουφκά, ακόμη κι αν τα ραντίσουμε με νερό για να μαλακώσουν.

20′ προετοιμασία, 25′ μαγείρεμα, Σύνολο: 45′

Υλικά

Μερίδες: 2

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ψευτομαντί, ξεκινάμε ζεσταίνοντας καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, μέχρι να κάψει πολύ καλά, σχεδόν να αχνίσει.
  2. Ρίχνουμε τον κιμά και τον σπάμε καλά με ξύλινη κουτάλα, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλει ο κιμάς.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
  5. Απλώνουμε μια μεγάλη λινή ή βαμβακερή πετσέτα, καθαρή και στεγνή, στον πάγκο εργασίας.
  6. Διπλώνουμε το φύλλο γιουφκά στη μέση, για να γίνει ένα μεγάλο μισοφέγγαρο, και το στρώνουμε στην πετσέτα, με την ίσια πλευρά του μισοφέγγαρου μπροστά μας. Κατά μήκος της πλευράς αυτής απλώνουμε το μείγμα κιμά.
  7. Ανασηκώνουμε το γιουφκά από αυτή την πλευρά και με προσοχή το κυλάμε σε ρολό προς τη στρογγυλή πλευρά, τυλίγοντας μέσα τον κιμά.
  8. Φέρνουμε το ρολό στην άκρη της πετσέτας και ανασηκώνοντας την πετσέτα τυλίγουμε όλο το ρολό με αυτή, στρίβοντας λίγο τις άκρες της σαν μακρουλή καραμέλα.
  9. Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να κοχλάσει.
  10. Λυγίζουμε ελαφρά το μπαστούνι που φτιάξαμε, σαν χαμόγελο, για να χωρέσει μέσα στην κατσαρόλα και το βυθίζουμε στο νερό, προσέχοντας μην καούμε. Βράζουμε για 4-5 λεπτά.
  11. Βγάζουμε το ρολό από την κατσαρόλα με δύο μεταλλικές σπάτουλες και το ακουμπάμε σε μεγάλη πιατέλα.
  12. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και ξετυλίγουμε προσεκτικά την πετσέτα, ώστε το ρολό του γιουφκά να κυλήσει σιγά σιγά στην πιατέλα.
  13. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει.
  14. Ρίχνουμε την πάπρικα και το σουμάκ και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  15. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το λιωμένο σκόρδο και με ένα κουτάλι το απλώνουμε πάνω στο ρολό.
  16. Περιχύνουμε με το μείγμα του τηγανιού, πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και σερβίρουμε το ψευτομαντί αμέσως.
  17. Τρώγεται απαραιτήτως με κουτάλι, για να μη χάσουμε τα νόστιμα ζουμάκια.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT