Προφιτερόλ, με συνταγή μιας Πολίτισσας

Προφιτερόλ, με συνταγή μιας Πολίτισσας

Το προφιτερόλ είναι ένα αρκετά συνηθισμένο γλυκό στην Κωνσταντινούπολη. Το βρίσκουμε στα ζαχαροπλαστεία, ενώ το φτιάχνουν πολύ και στα σπίτια των Ρωμιών, ειδικά σε γιορτινές περιστάσεις.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1 ώρα προετοιμασία

20′ ψήσιμο

3 ώρες αναμονή

Σύνολο: 4 ώρες και 20′

 

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τα σου*

Για την κρέμα πατισερί

Για τη σάλτσα σοκολάτας

Διαδικασία

Σου

  1. Για να φτιάξουμε το προφιτερόλ, ξεκινάμε με τα σου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, με αέρα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα τοποθετούμε σε φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να βράζει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε με μία κίνηση όλο το μείγμα του αλευριού.
  5. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθεί με το υγρό της κατσαρόλας. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  6. Τραβάμε πάλι την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφού μισοκρυώσει το ζυμάρι, σπάμε μέσα τα 3 αυγά ένα ένα και «δουλεύουμε» το μείγμα με την κουτάλα μέχρι να απορροφηθούν τα αυγά και να γίνει η ζύμη ελαστική, γυαλιστερή και κάπως κολλώδης. Αν με τα 3 αυγά έχει γίνει σωστή η ζύμη, τότε δεν προσθέτουμε το τέταρτο. Αν η ζύμη είναι ακόμα πολύ σφιχτή, τότε ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τελευταίο αυγό και το ρίχνουμε στη ζύμη σιγά σιγά (όσο πάρει), μέχρι να πετύχουμε τη σωστή υφή.
  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια πάνω σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
  8. Τα ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο.
  9. Όταν ψηθούν, σβήνουμε τον φούρνο, αλλά αφήνουμε τα σουδάκια μέσα για 5-10 λεπτά με κλειστή πόρτα.
  10. Έπειτα, τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Κρέμα πατισερί

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα.
  2. Ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να γίνει λεία.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  4. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, σκεπασμένη με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα.
  5. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, την αφρατεύουμε ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα.

Σάλτσα σοκολάτας

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ στερεωμένο στο χείλος μιας κατσαρόλας με νερό που βράζει. Προσοχή, το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό!
  2. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσουν τα υλικά και γίνει ένα λείο σοκολατένιο γλάσο. Αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

  1. Τρυπάμε τα σου στο κάτω μέρος με ένα μαχαίρι και τα γεμίζουμε με την κρέμα πατισερί, χρησιμοποιώντας κορνέ.
  2. Τα μοιράζουμε σε μπολάκια ή τα βάζουμε σε βαθύ μπολ ή σε πιατέλα σε στρώσεις.
  3. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, να κρυώσει καλά το γλυκό πριν σερβίρουμε.

Μυστικά

*Για ευκολία, μπορούμε να παραγγείλουμε σουδάκια από φούρνο ή ζαχαροπλαστείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT