Αν είναι να φάμε γλυκό, ας είναι ένα γιαουρτογλυκό όπως αυτό το ανάλαφρο και δροσερό cheesecake με τσαλαφούτι και αρωματικές, φρέσκιες φράουλες. 214 Kcal/μερίδα!
Υλικά
Μερίδες: 10
Για τη βάση
- 200 γρ. μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη, αλεσμένα σε σκόνη
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδας soft, λιωμένο
Για την κρέμα
- 300 γρ. γιαούρτι 0% λιπαρά
- 300 γρ. τσαλαφούτι
- 40 γρ. μέλι ή 60 γρ. ξυλιτόλη (σε μαγαζιά με βιολογικές και υγιεινές τροφές)
- 4 φύλλα ζελατίνης
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 20 γρ. χυμός λεμονιού
Για το σερβίρισμα
- 300 γρ. φράουλες
- 20 γρ. ξυλιτόλη (προαιρετικά)
- 2 φύλλα ζελατίνης
Διαδικασία
Βάση
- Για το cheesecake, ξεκινάμε αλέθοντας τα μπισκότα σε έναν πολυκόφτη σε σκόνη και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να βραχούν.
- Απλώνουμε το τριμμένο μπισκότο σε τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. και το στρώνουμε πιέζοντας προς τα κάτω, να γίνει μια συμπαγής βάση. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
Κρέμα
- Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε 20 ml ζεστό νερό.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη διαλυμένη ζελατίνη με λίγο από το γιαούρτι, έπειτα ρίχνουμε και το υπόλοιπο γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το μέλι ή την ξυλιτόλη και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο μείγμα του γιαουρτιού, προσθέτοντας τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
- Ομογενοποιούμε καλά και απλώνουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο. Ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο.
Σερβίρισμα
- Χτυπάμε τις μισές φράουλες καλά στο μπλέντερ και σουρώνουμε τον πολτό τους μέσα σε ένα μπολ, για να συγκρατήσουμε τα σποράκια.
- Τις υπόλοιπες φράουλες τις ψιλοκόβουμε.
- Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό μέσα σε ένα μπολ. Μόλις μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε 20 ml ζεστό νερό.
- Τις ενσωματώνουμε στο ζουμί φράουλας, προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες φράουλες και ρίχνουμε, αν θέλουμε, και την ξυλιτόλη. Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
- Μόλις αρχίσει να πήζει ελαφρά, το απλώνουμε πάνω από την κρέμα του τσίζκεϊκ και τοποθετούμε στο ψυγείο ξανά, να κρυώσει καλά το γλυκό για 1-2 ώρες προτού σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος