Μαλεμπί με καραμελωμένο κανταΐφι, πολίτικο

Μαλεμπί με καραμελωμένο κανταΐφι, πολίτικο

Μια μείξη της κρέμας μαλεμπί με καβουρδισμένο και καραμελωμένο κανταΐφι, σε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί για σιρόπι, γάλα εβαπορέ; Και όμως, γίνεται ένα θαυμάσιο κανταΐφι που δεν κολλάει, τρυφερό, αλλά όχι ζουμερό. Τη συνταγή ετοίμασε η Aynur Inan, Πολίτισσα με καταγωγή βουλγαρική κατά το ήμισυ. Είδε τη συνταγή σε σπίτι φίλης, την υιοθέτησε και κάπως έτσι γεννήθηκε μια μείξη της κρέμας μαλεμπί με καβουρδισμένο και καραμελωμένο κανταΐφι, σε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό.

Υλικά

Κομμάτια: 6

Για το μαλεμπί

  •  260 γρ. ζάχαρη
  •  180 γρ. αλεύρι
  •  1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι
  •  1 κάψουλα βανιλίνη
  •  3-4 κρυσταλλάκια μαστίχας, κοπανισμένα στο γουδί (ή χτυπημένα στον πολυκόφτη με ελάχιστη άχνη)
  •  180 γρ. ψιλοτριμμένα φουντούκια, καβουρδισμένα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα

Για το καραμελωμένο κανταΐφι

  •  250 γρ. φύλλο κανταΐφι
  •  2-3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  •  130 γρ. ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Για το μαλεμπί με καραμελωμένο κανταΐφι, ξεκινάμε και ψιλοκόβουμε το κανταΐφι με μαχαίρι (αν είναι νωπό) ή το σπάμε σε μικρά κομμάτια με τα χέρια ή με ένα γουδοχέρι ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας (αν είναι κατεψυγμένο).
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κανταΐφι και το βούτυρο και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, υπομονετικά και ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το κανταΐφι να πάρει χρώμα ξανθής καραμέλας και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να καραμελώνει. Προσέχουμε να μην το παρακάνουμε και σκουρύνει το κανταΐφι.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ, για να σταματήσει το ψήσιμό του. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Μαλεμπί

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα και τοποθετούμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να καβουρδίζεται απαλά και να σκορπίζει ωραίο άρωμα.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα: αρχικά το μείγμα γίνεται σαν σφιχτή λάσπη, αλλά σταδιακά αραιώνει, όσο προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να φτιάξουμε μια πυκνόρρευστη κρέμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να γίνει χλιαρή.
  4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη μαστίχα και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 4-5 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψουν, να πάρουν όγκο.
  5. Προσθέτουμε και τα τριμμένα φουντούκια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  6. Αφήνουμε το μαλεμπί να κρυώσει εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Σε ένα τετράγωνο ταψάκι με μήκος πλευράς 20 εκ. βάζουμε το μισό κανταΐφι και το απλώνουμε ομοιόμορφα, πιέζοντάς το με τις παλάμες μας για να στρωθεί καλά και να καλύψει όλο τον πάτο.
  8. Αδειάζουμε από πάνω το μαλεμπί και το ισιώνουμε με σπάτουλα.
  9. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, που επίσης πιέζουμε με τις παλάμες μας προσεκτικά, για να στρωθεί ομοιόμορφα.
  10. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά.
  11. Το σερβίρουμε σε μεγαλούτσικα τετράγωνα κομμάτια.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT