Λουκή Κοτάμ
Ιδιαίτερη υφή και άρωμα δίνει το τριμμένο αμύγδαλο σε αυτή τη συνταγή για ρεβανί που μοιράστηκε μαζί μας η Πολίτισσα Λούκη Κοτάμ, πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Πέραν.
20′ προετοιμασία, 45′ ψήσιμο, 1 ώρα αναμονή / Σύνολο: 2 ώρες και 5′
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 20 x 20 εκ.
- 4 αυγά
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαφρύ ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σκεύος
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, χτυπημένα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν πολύ ψιλά ψίχουλα (όχι σκόνη)
- 1 χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα, ολόκληρα, για το στόλισμα
Για το σιρόπι
- 600 ml νερό
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ρεβανί με αμύγδαλο, ξεκινάμε χτυπώντας με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα και χτυπάμε λίγο ακόμη.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τα ψίχουλα αμυγδάλου και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Λαδώνουμε το ταψί και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί. Το κόβουμε σε καρεδάκια ή σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
Σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Περιχύνουμε το κρύο ρεβανί με το καυτό σιρόπι, αργά και παντού, και αφήνουμε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι, για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Μπήγουμε σε κάθε κομμάτι από 1 ασπρισμένο αμύγδαλο και σερβίρουμε.
Πηγή: Gastronomos.gr