«Είναι ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, Ω3 λιπαρά οξέα, αλινολενικό οξύ και ιχνοστοιχεία, που βοηθούν τα ένζυμα του οργανισμού να δράσουν και να ενισχύσουν την άμυνά μας, ενώ προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και το DΝΑ από τοξικούς παράγοντες και εκφυλισμούς», επισημαίνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος.
15′ προετοιμασία, 10′ τηγάνισμα, 1 ώρα αναμονή, Σύνολο: 1 ώρα και 25′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον ελαφρόπαστο γαύρο στο τηγάνι ριγανάτο πλένουμε και στεγνώνουμε τον γαύρο. Τον απλώνουμε σε ταψάκι σε μονή στρώση, αλατίζουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Τον ξεπλένουμε και τον σκουπίζουμε επιμελώς σε χαρτί κουζίνας.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα ντοματίνια, το σκόρδο και τα φύλλα δυόσμου, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε τα υλικά για 4 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον χυμό, το ξύσμα, τη ρίγανη, τα λιωμένα ντοματίνια και 80 ml νερό και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά, με κλειστό σκεύος.
- Ξεσκεπάζουμε και απλώνουμε στο τηγάνι τον γαύρο σε μονή στρώση.
- Κλείνουμε ξανά το σκεύος με το καπάκι του και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ίσα να ψηθεί ο γαύρος.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε πιάτα.
- Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και σερβίρουμε αμέσως.
Στο ποτήρι μας: Ιδανικά μια ροζέ ρετσίνα από Ξινόμαυρο.
Πηγή: gastronomos.gr