Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη

Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη

Γυρίζουμε τις γειτονιές των Χανίων και δοκιμάζουμε νοστιμιές σε εστιατόρια και παραδοσιακά μαγειρεία, σε φούρνους και σε φρέσκα στριτφουντάδικα

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπουγάτσα με ιστορία 100 χρόνων ή new age σουβλάκι; Τσιγαριαστό ή κρέας τυλιγμένο σε φύλλα μπανανιάς και μαγειρεμένο για οκτώ ώρες σε υπόγειο φούρνο; Στα τραπέζια ενός μαγειρείου, σε ένα μπιστρό με θέα τη θάλασσα ή στα παγκάκια ενός μοντέρνου φούρνου με κρουασάν και καλό καφέ στο χέρι; Η βόλτα στην πόλη των Χανίων έχει μπόλικες νόστιμες στάσεις.

Πρώτα για μπουγάτσα, στον Ιορδάνη

Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-1 Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-2

Το πρωινό το σωστό, στο μπουγατσατζίδικο-θεσμός του Ιορδάνη. Ανοίγει αξημέρωτα, πράγμα που το καθιστά ιδανική πρώτη στάση για να στυλωθείς και να επικυρώσεις την άφιξη στα Χανιά. Εδώ και εκατό χρόνια ο Ιορδάνης φτιάχνει μία από τις πιο ξακουστές και ιδιαίτερες μπουγάτσες της Ελλάδας, με τραγανό χειροποίητο φύλλο αέρος και μια ολόπαχη, κρεμώδη, υπόξινη πρόβεια μυζήθρα για γέμιση. Και στο τελείωμα ζάχαρη κρυσταλλική. Να κάνει αντίθεση και να κριτσανίζει σε κάθε αλμυρόγλυκη μπουκιά. Το κοινό: άπαντες, από μωρά μέχρι παππούδες, ντόπιοι, τουρίστες, όλοι για μια μπουγάτσα σερβιρισμένη τσίγκινο πιατάκι, με ένα ποτήρι δροσερό νερό από δίπλα.

Αποκορώνου 24, Τ/ 2821-08.88.55

Στο Red Jane Bakery για κρουασάν και κουίν αμάν

Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-3
Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-4 Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-5

Το Red Jane συζητήθηκε από την πρώτη στιγμή που άνοιξε πέρσι το καλοκαίρι, και όχι άδικα. Από τη μία είναι το ντιζάιν. Ο ψηλοτάβανος χώρος ενός παλιού χυτηρίου του ‘30 έχει μεταμορφωθεί για να στεγάσει τον νέας γενιάς φούρνο με το κόκκινο μάρμαρο και το ανοιχτό εργαστήριο. Από την άλλη είναι όλα αυτά που βρίσκουμε στις προθήκες του, δηλαδή τα προζυμένια ψωμιά και τα γλυκά, για τα οποία ο head baker Σεραφείμ Καραντζιούνης και η ομάδα του συνεργάστηκαν με τον Eyal Schwartz, έναν από τους ιδρυτές του διάσημου λονδρέζικου E5 Bakehouse, και με τον ταλαντούχο ζαχαροπλάστη Κωνσταντίνο Κασιδόπουλο του Cannelait Paros. Τα προζυμένια αργής ωρίμανσης ψωμιά που ζυμώνονται με βιολογικό αλεύρι από τους μύλους Κρήτης είτε θα τα πάρετε για το σπίτι είτε θα τα δοκιμάσετε σε κάποιο από τα προσεγμένα σάντουιτς με συνδυασμούς όπως βουβαλίσια μοτσαρέλα-μορταδέλα-γκρεμολάτα με φυστίκι ή coppa-brie-καυτερή μαγιονέζα. Δυνατό χαρτί εδώ και οι σφολιάτες. Δοκιμάστε τα πραγματικά καλοφτιαγμένα κρουασάν, το danish με λεμονάτη κρέμα μασκαρπόνε και φρούτα, και οπωσδήποτε το θαυμάσια βουτυράτο κουίν αμάν με ανθό αλατιού στην καραμελωμένη επιφάνεια. Συνοδέψτε με φρεσκοψημένο καφέ από το δικό τους roastery.

Κυδωνίας 101

Για μαγειρευτά στην Ευγωνία

Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-6 Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-7

Ένα εκτός πιάτσας στέκι ντόπιων που αξίζει να δοκιμάσετε αν ψάχνετε απλό και καλομαγειρεμένο φαγητό, με διαλεχτή πρώτη ύλη και αίσθηση σπιτική. Το ζευγάρι της Ευγωνίας τα έχει μοιράσει: ο Νεκτάριος πάνω από τη σχάρα ψήνει ντόπιο ψάρι και κρέας και η σύζυγός του, Σοφία, φτιάχνει κάθε μέρα από τέσσερα-πέντε μαγειρευτά, διαφορετικά ανάλογα με την εποχή. Φασολάκια, γεμιστά, μπουρέκι, κοκκινιστό κουνέλι-λουκούμι με τηγανητές πατάτες χοντροκομμένες στο χέρι, τσιγαριαστό και σουπιές αχνιστές και λεμονάτες, με λίγη καυτερή πιπεριά να «τσιμπάει», αυτά είναι μερικά απ’ όσα ετοιμάζει τώρα. Η «τρέλα» του Νεκτάριου, όπως λέει ίδιος, είναι να ασχολείται με το μποστάνι του στον Ομαλό. Εκεί περνάει τις Κυριακές του φροντίζοντας τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις πατάτες, τα καρπούζια και όλα τα υπόλοιπα που καλλιεργεί άνυδρα και με τα οποία, σε ένα ποσοστό, καλύπτει τις ανάγκες του μαγαζιού. Όσα πάλι αγοράζει, είναι στην πλειονότητά τους πιστοποιημένα βιολογικά. Κάθε Σάββατο σερβίρουν και πιλάφι, με ντόπιο χωριάτικο κοτόπουλο ή ζυγούρι ενώ, αν τύχει και βρεθείτε εκεί τον χειμώνα, δοκιμάστε και τα χόρτα τους. Τώρα έχουν μόνο ολόγλυκα βλίτα αλλά στην εποχή τους θα πετύχετε από άγριο σταμναγκάθι μέχρι μαρουλίδες από τον Ομαλό.

Μυλωνογιάννη 120, Τ/2821-05.94.20

Μαϊάμι: σνακ και ποτό με θέα τη θάλασσα

Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-8
Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-9 Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-10

Στοχεύστε να έρθετε εδώ λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα και πιάστε θέση στα εξωτερικά τραπεζάκια. Θα παραγγείλετε κοκτέιλ, ισορροπημένα και αρκούντως δυνατά, και θα βάλετε στη μέση τηγανητές ελιές με γέμιση από ανθότυρο και μανούρι, χειροποίητες πιτούλες, τυροκαυτερή με φυστίκι Αιγίνης και λάδι τσίλι ή ντιπ από σπανάκι, αγκινάρες και γραβιέρα. Το Μαϊάμι, μπροστά στην παραλία Κουμ Καπί, είναι από τα πιο ωραία σημεία της πόλης για ποτό και τσιμπολόγημα με θέα τη θάλασσα, πριν πάτε να δειπνήσετε κάπου άλλου ή πριν συνεχίσετε εδώ με κάποιο από τα πιο ολοκληρωμένα πιάτα που προσφέρουν. Αν καθίσετε μέσα, θα απολαύσετε την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, η οινοποιός και καλλιτέχνης που έστησε το μαγαζί, συμπεριλαμβάνοντας μέσα σε αυτό το το προσωπικό της στούντιο.

Ακτή Μιαούλη & Μεσολογγίου 11, Κουμ Καπί, Τ/ 2821-020.000

Matzénta kuzina del sol: Κρήτη και Μεξικό μαζί

Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-11
Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-12

Δεν το περιμένεις να βρεις ένα από τα κορυφαία μεξικάνικα εστιατόρια της χώρας στα Χανιά, αλλά έτσι είναι. Ο Δημήτρης Μαλανδρένης, chef patron του χανιώτικου Matzenta kuzina del sol, εκπροσωπεί την αυθεντική μεξικάνικη κουζίνα όπως ελάχιστοι, μπολιάζοντάς τη μάλιστα με στοιχεία της κρητικής παράδοσης, φωτίζοντας τις «γέφυρες» ανάμεσα στις δύο μαγειρικές κουλτούρες. Ο ίδιος μπορεί να μιλάει για ώρες για τις ομοιότητες ανάμεσα στο νησί του και την αγαπημένη του Οαχάκα, τη γαστρονομική πρωτεύουσα του Μεξικού στην οποία ταξιδεύει συχνά: από τα μυρωδικά που μοιράζονται, όπως η ρίγανη, η μαντζουράνα και το θυμάρι, μέχρι τα πρόβεια και κατσικίσια τυριά, την αγάπη που έχουν οι άνθρωποι και στα δύο μέρη για τα άγρια χόρτα, για το μαγείρεμα στη φωτιά και για ένα σωρό ακόμη «συγγένειες». Για το εστιατόριό του καλλιεργεί τα δικά του καλαμπόκια στην Κρήτη με σπόρους από την Οαχάκα, όπως και τις δικές του πιπεριές, και σερβίρει, μεταξύ άλλων, tamales με ξινόχοντρο και τάκος με χειροποίητες τορτίγιες, γαρίδες, απάκι και φύκια απ’ το Σφηνάρι. Στο barbacoa, έναν «υπόγειο» φούρνο με μαντεμένιο καπάκι και τοιχώματα φτιαγμένα από πυρότουβλα, που έχει στήσει στην αυλή, σιγομαγειρεύει για οκτώ ώρες το κρέας (αρνί, κατσίκι και χοιρινό) τυλιγμένο σε φύλλα μπανανιάς ή αθάνατου (είδος αγαύης που ευδοκιμεί στην Κρήτη), με τον παραδοσιακό μεξικάνικο τρόπο.

Ελύρου & Πολυρρήνιας 27, Τ/ 697-24.06.469

Salis: wine list-εγκυκλοπαίδεια και γευστικές εκπλήξεις

Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-13 Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-14

Η λίστα των κρασιών μοιάζει περισσότερο με τόμο εγκυκλοπαίδειας. Οι πάνω από 1.500, διαλεγμένες μία μία, ετικέτες, έχουν χαρίσει στο Salis διεθνείς διακρίσεις ενώ μεγάλο συν εδώ είναι και το διαβασμένο και φιλικό προσωπικό που θα σας καθοδηγήσει σωστά, όποιον βαθμό εξοικείωσης και αν έχετε με το κρασί. Πίσω από το μενού που ισορροπεί ωραία ανάμεσα στο fine και το casual, βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που καλλιεργεί τα περισσότερα από τα λαχανικά της σε ιδιόκτητα χωράφια ψάχνοντας μάλιστα για παραδοσιακές ποικιλίες και παλιούς σπόρους. Το εργαστήριο των ζυμώσεων εξασφαλίζει ότι όλα αξιοποιούνται και τίποτα δεν πάει χαμένο. Με θέα το ενετικό λιμάνι, ήπιαμε μικρά θαύματα δοκιμάζοντας ταυτόχρονα ενδιαφέροντα πιάτα, όπως η κοιλιά τόνου με τουρσί από τη φλούδα καρπουζιού, η σπανακόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα και αγουρίδα ή η ταραμοσαλάτα με σουμάκ και αυγοτάραχο ξιφία. Αν το πετύχετε, πάρτε για το τέλος και το παγωτό με γεύση άνηθο.

Ακτή Ενώσεως 3, Χανιά, Τ/ 28210-43.700

AbLa: new age σουβλάκι και μπέργκερ με λεοντόψαρο

Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-15 Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-16
Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-17 Τρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη-18

Το AbLa, πίσω από το οποίο βρίσκεται η ίδια ομάδα με το επιτυχημένο Salis, βλέπει το street food με διαφορετική ματιά. Αυτό σημαίνει φρέσκια πρώτη ύλη (σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ιδιοπαραγόμενη), χειροποίητες παρασκευές, ζυμώσεις και όχι μόνο. Στα new age σουβλάκια τους οι πίτες είναι χειροποίητες, το ίδιο και το ψωμί στα μπέργκερ. Οι εθιστικές, τριπλοτηγανισμένες πατάτες είναι ντόπιες, Ακρωτηρίου, ενώ όλα τα κρέατα  τα προμηθεύονται από φάρμες της περιοχής. Στο μενού θα δείτε τυλιχτό με αργομαγειρεμένο αρνί με γιαούρτι, σάλτσα δυόσμου και παστό λεμόνι, όπως και μπέργκερ με φιλέτο λεοντόψαρου (τον νόστιμο «εισβολέα» που τρώγοντάς τον κάνουμε καλό στις θάλασσές μας) με πίκλες και σος ταρτάρ. Ξεχωρίσαμε το καλαμάκι θράψαλο, με μαρινάδα από πικάντικες πιπεριές σε ζύμωση και λάιμ αλλά και το καλοφτιαγμένο κλασικό smash μπέργκερ. Για συνοδεία μπίρες από μικροζυθοποιίες.

Καλλεργών 11, Παλιό Λιμάνι, Τ/ 2821-04.34.33

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT