Ψητό ψάρι σε αρωματική κρέμα, με λαδολέμονο και βραστά βλίτα με κολοκυθάκια

Ψητό ψάρι σε αρωματική κρέμα, με λαδολέμονο και βραστά βλίτα με κολοκυθάκια

Στον φούρνο ή στη σχάρα, το ψητό ψάρι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα. Το απόλυτο συνοδευτικό του; Τα βραστά χόρτα σαλάτα.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέγουμε το ψάρι της αρεσκείας μας, αρκεί να είναι στην εποχή του, όπως σφυρίδα, συναγρίδα, τσιπούρα κ.ά., και το αρταίνουμε με αρωματικό λαδολέμονο. Η πρότασή μας, το ελαιόλαδο να είναι από την ποικιλία Μεγαρίτικη, της οποίας η γεύση και το άρωμα ταιριάζουν και με τα χόρτα, αλλά αναδεικνύουν και το γευστικό προφίλ του ψαριού.

Η συνταγή αυτή, στα 480 Kcal/μερίδα, αποτελεί σημαντική πηγή καλών λιπαρών, βιταμινών D, Β12 και ιχνοστοιχείων, όπως είναι το σελήνιο, ενώ ο συνδυασμός με τα λαχανικά την καθιστά πλούσια σε βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), τα καροτενοειδή, η βιταμίνη Ε και τα φαινολικά, που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. –Διατροφικά σχόλια: Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος

30′ προετοιμασία

45′ ψήσιμο

40′ αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 55′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για την αρωματική κρέμα

Για το λαδολέμονο

Για τα χόρτα

Διαδικασία

Αρωματική κρέμα

  1. Για να ετοιμάσουμε το ψητό ψάρι σε αρωματική κρέμα, με λαδολέμονο και βραστά βλίτα με κολοκυθάκια, πρώτα χτυπάμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε τα αρωματικά με το σκόρδο και το ελαιόλαδο μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.
  2. Πασπαλίζουμε το ψάρι με το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το αλείφουμε εξωτερικά αλλά και στην κοιλιά του με την αρωματική κρέμα.
  3. Το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 40 λεπτά, για να νοστιμίσει.

Ζωμός

  1. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το κεφάλι, τα κλωνάρια των μυρωδικών, αλατοπίπερο και νερό τόσο που να το καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
  2. Στραγγίζουμε τον ζωμό, τον αδειάζουμε στο άδειο κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν κάποια από τα υγρά και να δέσει κάπως.

Λαδολέμονο

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
  2. Ρίχνουμε και τον ζωμό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Χόρτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  2. Απλώνουμε τα κολοκυθάκια στο ταψί και τα ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν κάπως.
  3. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα βλίτα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όσο μαλακά μάς αρέσουν.
  4. Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε στη σαλατιέρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με τον δυόσμο.

Ψάρι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα.
  2. Τακτοποιούμε το ψάρι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του.
  3. Το μεταφέρουμε στην πιατέλα, δίπλα στα χόρτα.
  4. Περιχύνουμε με λίγο από το λαδολέμονο και το ψάρι και τα χόρτα, και το υπόλοιπο το σερβίρουμε σε σαλτσιέρα για να βάλει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει.

Στο ποτήρι μας: Κλασικά λευκά κρασιά από Σαββατιανό, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Ντεμπίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT