Καγιανάς light, με λιγότερους κρόκους και αμπελοφάσουλα σαλάτα

Καγιανάς light, με λιγότερους κρόκους και αμπελοφάσουλα σαλάτα

Συνδυάζοντας αυγά και ασπράδια ο καγιανάς γίνεται πιο ελαφρύς. Οσο για τα βραστά αμπελοφάσουλα με ωμή σάλτσα ντομάτας και πιπεριές, είναι ιδανική συνοδεία – έτσι έχουμε ένα πλήρες γεύμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καγιανάς ή στραπατσάδα, το φαγητό με τα πολλά ονόματα και τις ακόμα περισσότερες εκδοχές είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και ιδανικό τόσο για πρωινό, όσο και για ένα γρήγορο κυρίως γεύμα. Αντί για 5 αυγά βάλαμε 2 αυγά και 3 ασπράδια, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Ταιριάζει ιδανικά με αμπελοφάσουλα σαλάτα με ωμή σάλτσα ντομάτας και ψιλοκομμένες πιπεριές. Το πιάτο αυτό έχει 450 Kcal/μερίδα.

Οπως σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, η ντομάτα θεωρείται εξαιρετική διατροφική πηγή λυκοπενίου, μιας προστατευτικής ουσίας για τα κύτταρα του οργανισμού, και όταν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο, αυξάνεται ακόμα περισσότερο η ευεργετική της δράση. Τα αυγά αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά και χολίνη, συστατικό απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου, και σημαντική ποσότητα βιταμίνης D και φυλλικού οξέος. Τα αμπελοφάσουλα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C, διευκολύνουν την εντερική λειτουργία, προσφέρουν εύκολα κορεσμό και είναι πολύ πλούσια σε νερό και μεταλλικά στοιχεία.

15′ προετοιμασία

10′ μαγείρεμα

Σύνολο: 25′

Υλικά

Μερίδες: 2-3

Για τον καγιανά

Για τη σαλάτα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον καγιανά με λιγότερους κρόκους ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι πολύ καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά (ολόκληρα + ασπράδια) και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να «στραπατσαριστούν» (δεν χρειάζεται να σπάσουν εντελώς) και να ψηθούν.
  4. Θρυμματίζουμε το ανθότυρο πάνω από το τηγάνι και προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπίπερο.
  5. Αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο των αυγών.
  6. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Σαλάτα

  1. Παράλληλα, βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό (5-6 λίτρα) που κοχλάζει, για 6-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα παξιμάδια) και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Μοιράζουμε σε πιάτα τον καγιανά, δίπλα του τα αμπελοφάσουλα σαλάτα και σκορπίζουμε τα κομμάτια παξιμαδιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT