Γαύρος πλακί στον φούρνο

Αυτός ο γαύρος πλακί είναι το πιο εύκολο, γρήγορο και καλοκαιρινό φαγητό!

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια light συνταγή με 350 Kcal/μερίδα. Ο γαύρος, ως κύριο συστατικό αυτής της συνταγής, την καθιστά μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων, γνωστών για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους, με σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. –Διατροφικά σχόλια: Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος

20′ προετοιμασία

25′ ψήσιμο

Σύνολο: 45′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον γαύρο πλακί στον φούρνο αλατίζουμε καλά τον γαύρο και τον αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να νοστιμίσει και να στραγγίξει τα υγρά του, μέχρι να τον χρειαστούμε.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  3. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το μισό ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε ελαφρώς και σοτάρουμε τα σκόρδα για μισό λεπτό, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους.
  4. Προσθέτουμε και τις ντομάτες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάσουν. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  5. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε μέσα τον γαύρο και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  6. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και σείουμε το ταψί, ώστε η σάλτσα να καλύψει ομοιόμορφα τα ψάρια.
  7. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι ο γαύρος να γίνει και να έχει αρπάξει μια λεπτή κρούστα από τη σάλτσα ντομάτας.

Στο ποτήρι μας: Κλασικά λευκά κρασιά από Σαββατιανό, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Ντεμπίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT