Κοτόπουλο φούρνου κλασικό και καλοκαιρινό

Κοτόπουλο φούρνου κλασικό και καλοκαιρινό

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λίγες ντομάτες σε κομμάτια και μπόλικο βασιλικό, το κλασικό κοτόπουλο φούρνου με πατάτες παίρνει φρεσκάδα καλοκαιρινή και η νοστιμιά ανεβαίνει πολλά επίπεδα!

10′ προετοιμασία
1 ώρα και 25′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35′

Υλικά

Μερίδες: 4
  1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ., σε 6 κομμάτια
  χυμός από 3 πορτοκάλια + ξύσμα από το 1
  χυμός από 2 λεμόνια + ξύσμα από το 1
  40 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
  1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  1.200 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε μέτρια κομμάτια
  τα φύλλα από 1 μάτσο βασιλικό (25 γρ.), χοντροκομμένα
  120 ml ελαιόλαδο
  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ή πιπέρι καγιέν)

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο φούρνου κλασικό και καλοκαιρινό χτυπάμε στον πολυκόφτη τους χυμούς, τα ξύσματα, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να γίνουν μια λεία, πυκνή σάλτσα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, τα περιχύνουμε με 3-4 κουτ. σούπας από τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, κάνοντας ελαφρό μασάζ.
  • Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  • Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε καλά το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  • Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και τακτοποιούμε ανάμεσα στις πατάτες τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και τις απλώνουμε κι αυτές στο ταψί.
  • Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσουν ωραία οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.
  • Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως και συνοδεύουμε με φέτα και φρέσκο ψωμί.

Στο ποτήρι μας : Χαρμάνια με βάση το Ασύρτικο αλλά και κρητικό Βιδιανό και all time classic Chardonnay.

Πηγή: Γαστρονόμος 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT