Καλοκαιρινό ζελέ με φρούτα

Δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και πολύ εμφανίσιμο αυτό το ζελέ, και μπορούμε να βάλουμε ό,τι φρούτα θέλουμε. Σίγουρα θα κλέψει την παράσταση!

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και πολύ εμφανίσιμο αυτό το ζελέ, και μπορούμε να βάλουμε ό,τι φρούτα θέλουμε. Σίγουρα θα κλέψει την παράσταση!

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  •  280 γρ. (1 1⁄2 κούπα + λίγο ακόμα) ζάχαρη
  •  9 φύλλα ζελατίνης (15 γρ. συνολικά)
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  1.500 γρ. διάφορα φρούτα εποχής (π.χ. σμέουρα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, φράουλες, βερίκοκα, ροδάκινα, σταφύλια), καθαρισμένα
  •  3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  •  σαντιγί για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το καλοκαιρινό ζελέ με φρούτα βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν μεμβράνες.
  2. Κρατάμε στην άκρη 500 γρ. από τα φρούτα και βάζουμε τα υπόλοιπα σε μια κατσαρόλα.
  3. Τα μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα.
  4. Τα μεγάλα τα κόβουμε σε κύβους.
  5. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και 250 ml νερό και τοποθετούμε στη φωτιά.
  6. Μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Στραγγίζουμε τα φρούτα μαζί με το νερό στο οποίο έβρασαν από ψιλό σουρωτό μέσα σε ένα μπολ, πιέζοντάς τα με μια κουτάλα πάνω στο σουρωτό για να λιώσουν.
  8. Πετάμε τον πολτό που θα μείνει στο σουρωτό και κρατάμε τον χυμό που θα περάσει στο μπολ.
  9. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στον ζεστό πολτό φρούτων, ανακατεύοντας ώστε να λιώσουν.
  10. Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι.
  11. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει.
  12. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα φρούτα (μόνο τα μεγάλα) σε κυβάκια.
  13. Ξεπλένουμε μια μεταλλική φόρμα του κέικ με τρύπα ή άλλη φόρμα της αρεσκείας μας, αρκεί να έχει χωρητικότητα 1,5 λίτρο, την αναποδογυρίζουμε να πέσει το νερό, αλλά δεν τη σκουπίζουμε.
  14. Αδειάζουμε μέσα το 1/3 του μείγματος ζελέ.
  15. Σκορπίζουμε το 1/3 των κομμένων φρούτων και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει ελαφρώς το ζελέ.
  16. Με μια κουτάλα ρίχνουμε από πάνω το μισό από το υπόλοιπο μείγμα του ζελέ και τα μισά από τα υπόλοιπα φρούτα.
  17. Τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να αρχίσει να δένει.
  18. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα και τα υπόλοιπα φρούτα και τοποθετούμε για 1 βράδυ στο ψυγείο.
  19. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό σε τρεις δόσεις είναι για να μην πέσουν όλα τα φρούτα στον πάτο της φόρμας.
  20. Ξεφορμάρουμε το ζελέ λίγο πριν το σερβίρουμε.
  21. Πώς; Βυθίζουμε τη φόρμα σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μην πέσει νερό μέσα στο ζελέ.
  22. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τινάζουμε απαλά τη φόρμα, έτσι ώστε να γλιστρήσει το ζελέ.
  23. Αν θέλουμε, σερβίρουμε με σαντιγί.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT