Μπακλαβάς Söbiyet με κρέμα σιμιγδαλιού

Το Söbiyet είναι είδος τούρκικου μπακλαβά, εύκολου στην παρασκευή, που περιέχει συνήθως καϊμάκι και ξηρούς καρπούς. Εδώ, μια παραλλαγή του με κρέμα σιμιγδαλιού, σαν του γαλακτομπούρεκου.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Söbiyet είναι ένα είδος τουρκικού μπακλαβά, εύκολου στην παρασκευή, που περιέχει συνήθως καϊμάκι και ξηρούς καρπούς κι έχει τριγωνικό σχήμα. Εδώ έχουμε μια παραλλαγή με κρέμα σιμιγδαλιού σαν του γαλακτομπούρεκου, που το κάνει πολύ πιο οικείο στα γευστικά μας γούστα και δεν απαιτεί να αναζητήσουμε το πιο σπάνιο καϊμάκι.

30′ προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10′

Υλικά

Κομμάτια: 24-30

Για την κρέμα

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τον μπακλαβά ξεκινάμε με το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά (μετράμε τον χρόνο από τη στιγμή που τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά).
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να ανακινείται και να ετοιμάζεται να φουσκώσει.
  2. Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε αμέσως να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα να δέσει.
  3. Προσθέτουμε τα σποράκια της βανίλιας και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί πέτσα.
  5. Αφήνουμε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Συναρμολόγηση

  1. Βουτυρώνουμε τα φύλλα ένα ένα και τα στρώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια όλα μαζί, το ένα πάνω στο άλλο.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβουμε όλα μαζί τα φύλλα σε κομμάτια 8 x 8 εκ.
  3. Έτσι, ανάλογα με τις διαστάσεις του φύλλου, θα έχουμε περίπου 24-30 μικρά τετράγωνα «πακετάκια» 12 φύλλων, με μήκος πλευράς 8 εκ.
  4. Χτυπάμε την κρέμα με το σύρμα ή στο μίξερ για λίγα λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
  5. Στη μία γωνία κάθε πακέτου βάζουμε από 1-1 1⁄2 κουτ. γλυκού κρέμα και από πάνω ρίχνουμε από 1/2 κουτ. γλυκού φυστίκια.
  6. Σκεπάζουμε την κρέμα με την απέναντι γωνία των φύλλων για να φτιάξουμε ένα τριγωνάκι και πιέζουμε απαλά από πάνω.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  8. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Τακτοποιούμε στο ταψί τα τριγωνάκια σε σειρές, έτσι ώστε το ένα να μισοκαλύπτει το άλλο. Σε κάθε σειρά που βάζουμε, τοποθετούμε τα τρίγωνα με ανάποδη φορά από αυτά της διπλανής σειράς, ώστε να εκμεταλλευτούμε όλο τον χώρο και να μη μένουν κενά στο ταψί.
  9. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
  10. Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε αμέσως τα καυτά τριγωνάκια με το κρύο σιρόπι, μέσα στο ταψί.
  11. Αφήνουμε να κρυώσουν και να απορροφήσουν το σιρόπι και πασπαλίζουμε με όσα τριμμένα φιστίκια έχουν περισσέψει. Αν θέλουμε, κολλάμε και μερικά στα πλαϊνά από κάθε τριγωνάκι, πάνω στην κρέμα.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT