Φιλέτα ψαριού light, ψητά στο τηγάνι, με ιδιαίτερη γκρεμολάτα

Φιλέτα ψαριού light, ψητά στο τηγάνι, με ιδιαίτερη γκρεμολάτα

Το ψάρι εδώ γίνεται στο τηγάνι. Αλλά χωρίς λάδι – ψήνεται στον ατμό. Έτοιμο σε 2-3 λεπτά, σούπερ ελαφρύ, έχει για παρέα μια διαφορετική γκρεμολάτα με ντοματίνια, κάπαρη, λάιμ και δεντρολίβανο.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ιδανικό για δίαιτα, αυτό το πιάτο έχει μόλις 270 Kcal/μερίδα. Όπως σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, Ω3 λιπαρά οξέα, α-λινολενικό οξύ και ιχνοστοιχεία, που βοηθούν τα ένζυμα του οργανισμού να δράσουν και να ενισχύσουν την άμυνά μας, ενώ προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και το DΝΑ από τοξικούς παράγοντες και εκφυλισμούς.

Η γκρεμολάτα είναι ένα μείγμα από ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόρδο, με ξύσμα λεμονιού, και παραδοσιακά σερβίρεται πάνω στο οσομπούκο. Εδώ, στη λογική της γκρεμολάτα, η σεφ συνδυάζει παρόμοιας αρωματικής έντασης υλικά και τα πασπαλίζει πάνω στις ψημένες στο τηγάνι φέτες ψαριού, απογειώνοντας τη νοστιμιά τους. Ιδανικά, σερβίρουμε τα ψάρια πασπαλισμένα και με λίγο αυγοτάραχο. Συνοδεύουμε με χόρτα, κατά προτίμηση αλμύρα.

15′ προετοιμασία

3′ ψήσιμο

1 ώρα αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 18′

 

Υλικά

Μερίδες: 2

Για την γκρεμολάτα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα φιλέτα ψαριού ψητά στο τηγάνι, με ιδιαίτερη «γκρεμολάτα», πρώτα αλατίζουμε τα φιλέτα, τα απλώνουμε σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  2. Τα σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.

Γκρεμολάτα

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια, την κάππαρη, τον χυμό, το ξύσμα, το μυρωδικό και το ελαιόλαδο και αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, σκέτο, σκεπασμένο με το καπάκι του.
  3. Μόλις ζεσταθεί τόσο ώστε να νιώθουμε και το καπάκι αρκετά ζεστό, βάζουμε στο τηγάνι τα φιλέτα με το δέρμα προς τα πάνω, σε μονή στρώση, και σκεπάζουμε αμέσως με το καπάκι.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μισή ένταση από την αρχική και ψήνουμε τα φιλέτα στον ατμό που θα εγκλωβιστεί στο σκεύος, για 2-3 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε το καπάκι και μοιράζουμε τα φιλέτα σε δύο πιάτα.
  6. Σκορπίζουμε πάνω τους την «γκρεμολάτα» και σερβίρουμε αμέσως.

Στο ποτήρι μας : Ασύρτικο από τη Σαντορίνη φυσικά!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT