Μπορούμε να τη φτιάξουμε με κρίταμο, μπορούμε να βάλουμε και γλιστρίδα. Και στις δύο περιπτώσεις αυτή η ντοματοσαλάτα είναι ένα γεύμα από μόνη της. Το επιβεβαιώνει και η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος. Όπως μας λέει, «η γλιστρίδα αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Α, απαραίτητης για την υγεία των ματιών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του δέρματος, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης C. Τα υπόλοιπα λαχανικά προσφέρουν φλαβονοειδή και επιπλέον αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Το κατίκι και το παξιμάδι συμπληρώνουν το γεύμα με πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών και δημητριακά, καθιστώντας αυτή την απλή σαλάτα ένα υπερπλήρες γεύμα!»
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 2 ματσάκια γλιστρίδα, χοντροκομμένη ή 150 γρ. κρίταμο τουρσί, ξαλμυρισμένο και καλά στραγγισμένο
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 πιπεριές κέρατο, σε λεπτές ροδέλες
- 15 μικροί ντάκοι, σπασμένοι σε 2-3 κομμάτια ο καθένας
- 50 ml ελαιόλαδο
- 20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200 γρ. κατίκι για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ντοματοσαλάτα με παξιμάδι και κρίταμο, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα παξιμάδια, τις ντομάτες, το κρίταμο, το κρεμμύδι, την κάππαρη, την πιπεριά, τον μαϊντανό, αλάτι (με μέτρο) και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι, τακτοποιούμε κουταλιά κουταλιά το τυρί και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος