Σφουγγάτο με κολοκυθάκια και φρέσκα κρεμμυδάκια

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια και φρέσκα κρεμμυδάκια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παραδοσιακό σφουγγάτο των αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας είναι μια μυρωδάτη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, με μπόλικα αυγά και τόσο αφράτη, που τύφλα να έχουν τα καλύτερα γαλλικά σουφλέ.

30′ προετοιμασία, 35′ μαγείρεμα, 20′ αναμονή, Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμ. 30 εκ., 6-8 μερίδες

Διαδικασία

  1. Για το σφουγγάτο, ξεκινάμε βάζοντας τα κολοκύθια με λίγο αλάτι σε ένα σουρωτήρι, τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και τα αφήνουμε στη άκρη για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια μαζί με λίγο αλάτι για 5-6 λεπτά, μέχρι να γλυκάνουν λίγο και να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε καλά το ταψί μας. Το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  4. Στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια να φύγουν τα υγρά τους και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
  5. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια μαζί με το λάδι τους, αλατοπίπερο, την πάπρικα, τον μάραθο και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Σε μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Τα αδειάζουμε στο μπολ με τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν.
  7. Αδειάζουμε στο ταψί, το στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια σε όλη την επιφάνεια.
  8. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να σφίξει.
  9. Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη και αφήνουμε το ταψί με το σφουγγάτο μέσα στον φούρνο για άλλα 15 λεπτά.
  10. Ξεφουρνίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μυστικά

Το συνοδεύουμε με δροσερό γιαούρτι της αρεσκείας μας και μια απλή ντοματοσαλάτα με λίγο δυόσμο και ελιές ή καπνιστά ψαράκια.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT