Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με μυρωδάτο ρύζι και τυρί Σαν Μιχάλη

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με μυρωδάτο ρύζι και τυρί Σαν Μιχάλη

Μια παραδοσιακή συνταγή για ολόγλυκους, λαδερούς κολοκυθοανθούς με ρύζι, ενισχυμένο με πικάντικο τυρί.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα λουλούδια των κολοκυθιών στην εποχή τους τα γεμίζουν οι νησιώτες με ρύζι ή τυρί, τα τηγανίζουν ή τα μαγειρεύουν στην κατσαρόλα. Μια παραδοσιακή συνταγή για ένα ολόγλυκο λαδερό με ρύζι, ενισχυμένο με μια πικάντικη τζούρα ΠΟΠ τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, μας έδωσαν ο Νάσος Καρανικόλας και ο Αντώνης Δούκας, μάγειρας και ιδιοκτήτης αντίστοιχα του αστικού καφενέ Ελληνικόν στη Σύρο.

Υλικά

Μερίδες: 5

  •  30 γεροί κολοκυθανθοί
  •  5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
  •  200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  50 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη ΠΟΠ, τριμμένο
  •  χυμός από 2-3 λεμόνια
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κολοκυθανθούς γεμιστούς, αρχικά σοτάρουμε, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, στο ελαιόλαδο όλα τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερό, και τον μαραθόσπορο για 4-5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γυαλίσει παντού. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τον άνηθο, το Σαν Μιχάλη, αλάτι, πιπέρι και 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Πλένουμε καλά τους κολοκυθανθούς με τρεχούμενο κρύο νερό.
  5. Αφαιρούμε τη φύτρα, δηλαδή έναν κοκκινωπό «αστερία» που βρίσκεται στον πάτο του εσωτερικού κάθε ανθού.
  6. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε επίσης το χοντρό αγκαθωτό τμήμα από την πράσινη βάση εξωτερικά κάθε ανθού, με προσοχή για να μην τους τρυπήσουμε.
  7. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τους ανθούς με το μείγμα ρυζιού μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση.
  8. Κλείνουμε τις άκρες από τα πέταλα για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  9. Σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα τοποθετούμε τους ανθούς σε μία ή δύο στρώσεις (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους), ακτινωτά, δηλαδή με τις άκρες των ανθών προς τα τοιχώματα της κατσαρόλας και τις βάσεις τους προς το κέντρο της (με τον τρόπο αυτό δεν θα ανοίξουν κατά το μαγείρεμα).
  10. Περιχύνουμε με 700 ml νερό. Σκεπάζουμε τους ανθούς με ένα πιάτο με διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας και τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά.
  11. Σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το πιάτο.
  13. Περιχύνουμε με άφθονο χυμό λεμονιού και σείουμε το σκεύος για να απλωθεί παντού.
  14. Σερβίρουμε τους ανθούς ζεστούς ή χλιαρούς.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT