20′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50′
Υλικά
Κομμάτια: 15
Διαδικασία
- Για τις ντοματοκροκέτες, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο για 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε 50 γρ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια πυκνή κρέμα.
- Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, την κάππαρη, αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ γιατί η κάππαρη είναι αρκετά αλμυρή) και το σύγλινο και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, σε δεύτερο χτυπάμε τα αυγά και σε τρίτο βάζουμε τη φρυγανιά. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε σε μπαλάκια των 35 γρ. περίπου.
- Περνάμε κάθε μπαλάκι πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και στο τέλος από τη φρυγανιά μέχρι να καλυφθούν καλά. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις κροκέτες για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.