Ο Γιάννης Μούσιος, σεφ στην Ταβέρνα των Φίλων, μας έδωσε τη συνταγή του για γεμιστά με ανάμεικτες πιπεριές κέρατο, σερβιρισμένες με λάδι αρωματισμένο με λιαστή ντομάτα και ρίγανη.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τις πιπεριές
- 4 πιπεριές Φλωρίνης
- 4 μεγάλες πιπεριές κέρατο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 10 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 300 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ταψί
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αρωματισμένο λάδι
- 1 βαζάκι (των 160-190 γρ.) λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
- τα φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για τις γεμιστές πιπεριές κέρατο, ξεκινάμε πλένοντας και σκουπίζοντας τις πιπεριές.
- Κόβουμε τα καπάκια τους με το κοτσάνι και τα αφήνουμε κατά μέρος. Αφαιρούμε προσεκτικά τις εσωτερικές μεμβράνες και τα σπόρια.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 200 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα της γέμισης, όχι ιδιαίτερα σφιχτά, αφήνοντας ένα κενό περίπου 1 εκ. από το άνοιγμά τους. Τις κλείνουμε με τα καπάκια τους.
Ταψί + ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο ταψί με ένα κουτάλι.
- Τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Αραδιάζουμε ξαπλωτά τις γεμισμένες πιπεριές στο ταψί, τη μία δίπλα στην άλλη. Τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να ροδίσουν ωραία οι πιπεριές.
Λάδι λιαστής ντομάτας
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τις ρίγανες (φρέσκια και ξερή).
- Μοιράζουμε τις πιπεριές σε πιάτα, περιχύνουμε με το μείγμα λαδιού και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με γενναία δόση από τυρί φέτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί.
Πηγή: Γαστρονόμος