Ζυμαρόπιτα λεπτή και τραγανή

H ζυμαρόπιτα είναι ένα από τα πιο εύκολα και εύχρηστα φαγητά για πικνίκ, καθώς τρώγεται τόσο χλιαρή όσο και κρύα.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20′ προετοιμασία

40′ ψήσιμο

Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 8-10

 

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την λεπτή και τραγανή ζυμαρόπιτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Σε μια λεκάνη (ή σε μεγάλο κάδο του μίξερ) ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα, το 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, το νερό, τα τυριά, ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου ρίχνουμε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος.
  4. Το φουρνίζουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι το λάδι να κάψει καλά μέσα στο ταψί, να αχνίσει (έτσι, όταν ρίξουμε το μείγμα στο ταψί, το καυτό λάδι θα ψήσει ελαφρά το μείγμα στη βάση και θα γίνει τέλεια τραγανή).
  5. Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα, προσέχοντας να απλώσει ομοιόμορφα.
  6. Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα κομματάκια βουτύρου, φουρνίζουμε και γυρίζουμε αμέσως τη λειτουργία του φούρνου στον αέρα.
  7. Ψήνουμε τη ζυμαρόπιτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
  8. Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε, ιδανικά με το χέρι, σε ακανόνιστα κομμάτια. Συνοδεύουμε με γιαούρτι.

Μυστικά

Η δοσολογία είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου, για πίτα λεπτή, με τραγανή αλλά και τρυφερή κρούστα πάνω-κάτω.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT