Ζυμαρικά με σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες

Ζυμαρικά με σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες

Αλμυρό και γλυκό, σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες σε μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα που κατάγεται από τη Σικελία. Το ιταλικό της όνομα είναι «pasta con le sarde».

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμυρό και γλυκό, σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες σε μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα που κατάγεται από τη Σικελία. Το ιταλικό της όνομα είναι «pasta con le sarde».

Υλικά

Μερίδες: 4-5

  •  500 γρ. ζυμαρικά bucatini ή μακαρόνια για παστίτσιο
  •  200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  5 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, στραγγισμένα
  •  150 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  300 γρ. μάραθος, κοτσάνια και φύλλα ξεχωριστά, όλα ψιλοκομμένα, ή άνηθος
  •  40 γρ. ξανθές σταφίδες, μουλιασμένες σε νερό και καλά στραγγισμένες
  •  25 σαρδέλες, φιλεταρισμένες (αγοράζουμε έτοιμες, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες από σούπερ μάρκετ ή τις ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας)
  •  200 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
  •  60 γρ. γαλέτα, ελαφρώς καβουρδισμένη
  •  ξύσμα από 2 λεμόνια
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ζυμαρικά με σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα φιλέτα αντσούγιας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν πάστα. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τα κοτσάνια του μάραθου και τις σταφίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  5. Βάζουμε τα ζυμαρικά και τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες. Δεν χρειάζονται πολύ χρόνο.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τα φυλλαράκια μάραθου και ανακατεύουμε ξανά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με το ξύσμα λεμονιού και την καβουρδισμένη γαλέτα. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT