Αλμυρό και γλυκό, σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες σε μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα που κατάγεται από τη Σικελία. Το ιταλικό της όνομα είναι «pasta con le sarde».
Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 500 γρ. ζυμαρικά bucatini ή μακαρόνια για παστίτσιο
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, στραγγισμένα
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 300 γρ. μάραθος, κοτσάνια και φύλλα ξεχωριστά, όλα ψιλοκομμένα, ή άνηθος
- 40 γρ. ξανθές σταφίδες, μουλιασμένες σε νερό και καλά στραγγισμένες
- 25 σαρδέλες, φιλεταρισμένες (αγοράζουμε έτοιμες, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες από σούπερ μάρκετ ή τις ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας)
- 200 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
- 60 γρ. γαλέτα, ελαφρώς καβουρδισμένη
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα ζυμαρικά με σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα φιλέτα αντσούγιας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν πάστα. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα κοτσάνια του μάραθου και τις σταφίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Βάζουμε τα ζυμαρικά και τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες. Δεν χρειάζονται πολύ χρόνο.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τα φυλλαράκια μάραθου και ανακατεύουμε ξανά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με το ξύσμα λεμονιού και την καβουρδισμένη γαλέτα. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: Γαστρονόμος