Η επιτομή της απλότητας, αυτή η συνταγή με μόλις 240 Kcal/μερίδα αποτελεί σημαντική πηγή καλών λιπαρών, βιταμίνης D, Β12 και ιχνοστοιχείων, ενώ ο συνδυασμός με τα λαχανικά την καθιστά πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), τα καροτενοειδή, η βιταμίνη Ε και τα φαινολικά, που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 4 φέτες ψαριού (μυλοκόπι, μαγιάτικο, σφυρίδα κ.λπ.), συνολικού βάρους περίπου 800 γρ.
- 6-7 λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- χυμός από 2 λάιμ + ξύσμα από 1 λάιμ
- 1 φακελάκι (0,25 γρ.) κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
- 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 100 ml ζωμός λαχανικών
- 5-6 γαρίδες, καθαρισμένες (αφήνουμε τα κεφάλια και την ουρά)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις φέτες ψαριού αχνιστές με σάλτσα γαρίδας αλατίζουμε τις φέτες ψαριού και από τις δύο πλευρές και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, σε μια πιατέλα.
- Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι, για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κολλάνε στον πάτο του σκεύους.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 3 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να στεγνώσουν και να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, τον κρόκο Κοζάνης, το θυμάρι και τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
- Τακτοποιούμε τις φέτες ψαριού σε μονή στρώση μέσα στην κατσαρόλα και σκορπίζουμε τις γαρίδες.
- Μαγειρεύουμε για 2-4 λεπτά (ανάλογα με το πάχος που έχουν οι φέτες ψαριού) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μοιράζουμε τις φέτες ψαριών και τις γαρίδες σε πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα τους και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος