Victoria Sponge – Το κέικ της βασίλισσας Βικτωρίας

Victoria Sponge – Το κέικ της βασίλισσας Βικτωρίας

Το αγαπημένο γλυκό της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας ήταν αυτό το κέικ που αποτελείται από δύο στρώσεις παντεσπάνι με γέμιση από σαντιγί και μαρμελάδα. Τα φρούτα είναι προαιρετικά.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα γλυκό αφιερωμένο στην πιο γλυκατζού βασίλισσα που πέρασε ποτέ από ευρωπαϊκό παλάτι. Ο λόγος για την βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας που δεν μπορούσε να στερηθεί τα γλυκά και κατά καιρούς της χρεώνουν διάφορα ως αγαπημένα της. Ένα από αυτά είναι και το Victoria Sponge, που ονομάστηκε προς τιμήν της. Είναι μια τούρτα με δύο αφράτα κέικ παντεσπάνια ανάμεσά στα οποία μπαίνει σαντιγί και μαρμελάδα. Το γλυκό συνήθως πασπαλίζεται απλώς με λίγη άχνη, ενίοτε όμως του προσθέτουν και φρούτα όπως ράσμπερι ή φράουλες. Είναι ένα κλασικό γλύκισμα για το αγγλικό απογευματινό τσάι.

20′ προετοιμασία

20′ ψήσιμο

Σύνολο: 40′

Υλικά

Μερίδες: 12

 

Για το κέικ

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Κέικ

  1. Για το Victoria sponge προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190°C (αντιστάσεις) ή στους 160-170°C (με αέρα).
  2. Βουτυρώνουμε δύο αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης ή δύο κανονικά ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. Στρώνουμε στον πάτο τους ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που έχουμε κόψει στην κατάλληλη διάμετρο ώστε να καλύπτει όλο τον πυθμένα.
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνουμε και τη βανίλια.
  4. Έπειτα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σε δύο-τρεις δόσει το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και εναλλάξ ρίχνουμε και το γάλα. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  5. Μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς στα δύο ταψάκια και τα χτυπάμε δυνατά δύο τρεις φορές πάνω στον πάγκο για να απλώσει το μείγμα και να διαλυθούν φυσαλίδες αέρα που έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του.
  6. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα τα κέικ. Δοκιμάζουμε πιέζοντας την επιφάνειά τους απαλά· θα πρέπει να επανέρχεται στη θέση της. Ή κάνουμε το κλασικό κόλπο τρυπώντας το κέικ με μια οδονογλυφίδα· αν βγαίνει καθαρή και στεγνή, τότε τα κέικ είναι έτοιμα.
  7. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά. Έπειτα τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα.

Γέμιση

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνει σαντιγί.
  2. Κόβουμε τις φράουλες αν χρησιμοποιήσουμε. Τα ράσμπερι τα αφήνουμε ολόκληρα.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε το ένα κέικ πάνω σε μια πιατέλα και απλώνουμε πάνω του πρώτα τη μαρμελάδα κι έπειτα την σαντιγί. Αν βάλουμε τα φρούτα, τα σκορπάμε εδώ κι εκεί, κρατώντας μερικά και για το γαρνίρισμα της επιφάνειας.
  2. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη. Γαρνίρουμε με φρούτα, αν θέλουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT